Bij zware luchtaanvallen op Oost-Aleppo is het grootste ziekenhuis van het stadsdeel zaterdag getroffen door minstens twee vatbommen.

Dat heeft de medische organisatie die is betrokken bij het hospitaal laten weten, zo meldt AFP.

Er zouden ook meldingen zijn gemaakt van een clusterbom in de buurt van ziekenhuis met de codenaam M10. Dat ziekenhuis werd eerder deze week ook al onder vuur genomen, samen met het M2-ziekenhuis. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon sprak toen van een oorlogsmisdaad.

Na de aanval waren de twee ziekenhuizen nauwelijks nog operationeel.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is zaterdag even verderop ook een klein veldhospitaal geraakt. Een persoon zou daarbij om het leven zijn gekomen.

Volgens Unicef zijn sinds het stuklopen van de wapenstilstand zeker 320 mensen omgekomen in het belegerde stadsdeel. Er zitten naar schatting nog 250.000 mensen vast in het gebied.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) veroordeelt de aanval. Hij noemt het de "zoveelste potentiële oorlogsmisdaad." Hij zegt dat Nederland al in contact is met andere landen. 

Frankrijk heeft de bombardementen ook veroordeeld. "Frankrijk roept de Veiligheidsraad bijeen om hier een einde aan te maken", aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault.

Overzicht: De strijd in Aleppo

Grondoffensief

In een poging om het oosten van Aleppo in handen te krijgen heeft het Syrische regeringsleger de luchtaanvallen eerder deze week uitgebreid met een grondoffensief.

Daarbij zouden de troepen van president Bashar al-Assad volgens de staatstelevisie terreinwinst hebben geboekt. Zo werd een vluchtelingenkamp ten noorden van de stad op rebellen heroverd.

John Kerry

Ondertussen hebben de gesprekken tussen de Verenigde Staten en Rusland over een eventuele wapenstilstand in Syrië nog geen vruchten afgeworpen. Vrijdag spraken de ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry en Sergej Lavrov elkaar telefonisch.

Volgens Lavrov kunnen de bombardementen niet worden gestaakt, zoals Kerry eist, omdat de rebellen nog altijd samen optrekken met het terroristische Nusra-Front. Het diplomatieke proces "ligt aan de beademing, maar is nog niet dood", aldus een woordvoerder van het Witte Huis.