VN onderzoekt dodelijke aanval op hulpkonvooi Syrië

De Verenigde Naties gaan de bloedige aanval van 19 september op een hulpkonvooi in de buurt van de Syrische stad Aleppo onderzoeken.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon riep vrijdag alle betrokken partijen op hun volledige medewerking aan het onderzoek te verlenen.

Ban heeft een interne onderzoekscommissie op de zaak gezet. Die moet vaststellen wat er precies is gebeurd en vervolgens verslag doen aan de VN-chef zelf. Die beslist of de bevindingen om verder optreden vragen.

Het bombardement kostte aan 21 mensen het leven. Zeker achttien vrachtwagens en een groot deel van de hulpgoederen gingen verloren. Na de aanval zette de VN alle hulpkonvooien in Syrië bijna twee dagen stil.

Wapenstilstand

De aanval op het konvooi, dat hulpgoederen had afgeleverd bij een post van de Rode Halvemaan, bezegelde vorige week maandag het einde van de wapenstilstand in Syrië.

Die was pas een week oud en moest juist de aanvoer van hulp naar noodlijdende gebieden mogelijk maken. Het Westen beticht de Syrische regering en haar steunpilaar Rusland van de aanval. Moskou ontkent betrokkenheid en vroeg om een onafhankelijk onderzoek naar het incident.

Lavrov

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft vrijdag gebeld met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov over de situatie in Aleppo. Vooral het oosten van de stad ligt zwaar onder vuur van het regeringsleger.

In het gesprek herhaalde Kerry dat de inwoners van Oost-Aleppo dusdanig in het nauw zitten dat het hevige offensief van Syrische regeringstroepen, met steun van Rusland, onmiddellijk moet stoppen. Hij dreigde eerder deze week de samenwerking en het overleg met Rusland af te breken als dat niet zou gebeuren.

Volgens Lavrov kunnen de bombardementen niet worden gestaakt, zoals Kerry eist, omdat de rebellen nog altijd samen optrekken met het terroristische Nusra-Front.

Al dagen vliegen de beschuldigingen tussen de VS en Rusland over en weer. Er zouden tijdens het gesprek geen concrete vorderingen zijn gemaakt. Het diplomatieke proces "ligt aan de beademing, maar is nog niet dood", aldus het Witte Huis.

Overzicht: De strijd in Aleppo

Lees meer over:
Tip de redactie