'Rusland stelt een wapenstilstand voor van 48 uur in Aleppo'

Rusland stelt een wapenstilstand voor van 48 uur in Aleppo om humanitaire hulp te kunnen bieden. Dat zegt de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov donderdag volgens Russische media. 

De afgelopen dagen was de Syrische stad weer doelwit van luchtaanvallen. Twee grote ziekenhuizen werden gebombardeerd door het Syrische regeringsleger. Daarbij kwamen twee patiënten om het leven, het aantal gewonden is onbekend. 

De Verenigde Staten stelde eerder een staakt-het-vuren van een week voor. Daar voelden de Russen echter niets voor. Moskou laat weten ook niet gediend te zijn van het Amerikaanse dreigement om de overleggen met Rusland over Syrië stop te zetten bij het uitblijven van een oplossing voor Aleppo.

Dat stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS in een verklaring. "We zijn ons aan het voorbereiden om de geprekken met Rusland op te schorten, als Rusland niet onmiddellijk actie onderneemt om de dreiging in Aleppo te stoppen."

Een dergelijk dreigement is onacceptabel, zegt een Russische regeringswoordvoerder.

VN

Volgens de VN bevinden zich in het oosten van de stad ongeveer zeshonderd gewonden die dringend moeten worden geëvacueerd. Dat zegt de tweede speciale VN-gezant voor Syrië, Ramzy Ezzeldin, maandag.

De stad heeft een groot tekort aan medische benodigdheden en rantsoen dat slechts genoeg is voor een kwart van de inwoners.

Video: De strijd in Aleppo

Lees meer over:
Tip de redactie