Kerry dreigt overleggen met Rusland over situatie Syrië te beëindigen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft gedreigd om de overleggen met Rusland over de situatie in Syrië stop te zetten bij het uitblijven van een oplossing voor Aleppo. 

Dat stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS in een verklaring. "We zijn ons aan het voorbereiden om de geprekken met Rusland op te schorten, als Rusland niet onmiddellijk actie onderneemt om de dreiging in Aleppo te stoppen."

De Amerikanen beschuldigden Rusland vorige week in een overleg van de VN-Veiligheidsraad al van "barbaarsheid", omdat het steun levert aan de luchtaanvallen die het Syrische leger uitvoert op Aleppo.

Sinds de meest recente wapenstilstand in Syrië, die op 17 september tot een einde kwam, voert het Syrische leger aanhoudend militaire acties uit op de stad. Bij een serie luchtaanvallen kwamen vorige week meer dan honderd mensen om het leven.

Veiligheidsraad

Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, drong er woensdag bij Kerry op aan een verschil te maken tussen de westers geöriënteerde Syrische oppositie en "terrorististische groepen". Verder liet de bewindsman weten open te staan voor een nieuwe wapenstilstand.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) was in de nacht van zondag op maandag bijeen tijdens een spoedoverleg om te eisen dat Rusland zijn bondgenoot, de Syrische president Bashar al-Assad, in toom zou houden.

Nieuwe hel

Ook de Britse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken beschuldigden Rusland van oorlogsmisdaden. Het Verenigd Koninkrijk voegde daaraan toe dat Rusland "een nieuwe hel heeft losgelaten" op de al zwaar gehavende Syrische stad.

Het Franse persbureau AFP meldde woensdag dat het Syrisch regeringsleger tijdens bombardementen in Aleppo twee grote ziekenhuizen heeft geraakt. Daarbij zouden zeker twee doden en talrijke gewonden zijn gevallen.

Video: De strijd in Aleppo

Lees meer over:
Tip de redactie