Rusland vindt de uitlatingen die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zondagnacht deden in de VN-Veiligheidsraad "onaanvaardbaar". Tijdens de bijeenkomst beschuldigde de Amerikanen Rusland van "barbaarsheid", omdat het steun levert aan de luchtaanvallen die het Syrische leger uitvoert op Aleppo.

Volgens een woordvoerder van het Kremlin brengt dit soort retoriek schade toe aan de relaties tussen de landen.

De Veiligheidsraad was in de nacht van zondag op maandag bijeen tijdens een spoedoverleg om te eisen dat Rusland zijn bondgenoot, de Syrische president Bashar al-Assad, in toom zou houden.

"In plaats van het streven naar vrede, voeren Rusland en Assad oorlog. In plaats van het bieden van levensreddende hulp aan burgers, bombarderen Rusland en Assad de humanitaire hulpkonvooien", zei VN-ambassadeur van de VS Samantha Power.

Ook de Britse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken beschuldigden Rusland van oorlogsmisdaden. Het Verenigd Koninkrijk voegde daaraan toe dat Rusland "een nieuwe hel heeft losgelaten" op de al zwaar gehavende Syrische stad.

Wapenstilstand

Aleppo is een van de laatste bolwerken van de gewapende oppositie in Syrië. Het regeringsleger van Assad heeft de stad omsingeld en probeert de rebellen te verdrijven. Het Syrische leger kondigde donderdag een begin van een nieuwe militaire actie aan in het oosten van Aleppo, nadat maandag een staakt-het-vuren van een week niet werd verlengd.

De VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Frankrijk en de Europese Unie eisten zondag in een schriftelijke verklaring van Rusland "buitengewone maatregelen" om een einde te maken aan de gevechten. Het Kremlin wordt gezien als de enige partij die invloed kan uitoefenen op het Syrische regime.

Rusland stelt echter ernstig bezorgd te zijn over de situatie in Syrië, waar "terroristen" juist dankzij de wapenstilstand de kans hebben gekregen om weer op kracht te komen en nieuwe aanvallen uit te voeren op troepen van het Syrische leger.

Video: De wapenstilstand in Syrië

Hoop

Het Westen hoopt dat er een nieuwe wapenstilstand kan worden afgesproken, zodat humanitaire hulp kan worden geboden en er kan worden begonnen met onderhandelingen over een politieke transitie in Syrië.

Ook Rusland houdt de deur nog op een kier voor een nieuwe wapenstilstand, zo lang het maar om een "collectieve inspanning" gaat die "van alle kanten komt". "Moskou heeft de hoop en politieke wil nog niet opgegeven om tot een oplossing te komen in Syrië", zo zei de Kremlin-woordvoerder maandag.