Turkije wil samenwerken met de Verenigde Staten om Islamitische Staat uit de Syrische stad Raqqa te verjagen. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zondag gezegd. 

"Onze minister van Buitenlandse Zaken en de militaire autoriteiten zijn in gesprek met de Verenigde Staten over Raqqa. We hebben daarbij onze voorwaarden gesteld", zei Erdogan in zijn vliegtuig onderweg van New York naar huis. 

Ankara is behoedzaam vanwege de Koerdische YPG-milities en diens politieke arm die bondgenoten zijn van de Amerikanen. Erdogan wil daarom niet dat de Koerden worden betrokken bij de operatie.

Het voornemen van Turkije is opvallend omdat Erdogan aanvankelijk steeds meer contact had met Rusland over de Syrische crisis.

Biden

De Turkse president was in New York voor een ontmoeting met de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en om te praten voor de Verenigde Naties.

Erdogan vroeg Biden ook om opheldering over wapentransport richting de Koerden. Hoge Amerikaanse officieren zeiden vorige week dat ze overwogen om de Koerden te bewapenen. Biden zei niets te weten over de transporten.