De VN-Veiligheidsraad komt met spoed bijeen naar aanleiding van de luchtaanvallen van de afgelopen dagen op de Syrische stad Aleppo.

Het overleg is aangevraagd door het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk, zegt een diplomatieke bron tegen het Russische persbureau TASS.

De zitting van de raad vindt naar alle waarschijnlijkheid zondag om 11.00 uur (lokale tijd) plaats in New York.

Aleppo is een van de laatste bolwerken van de gewapende oppositie in Syrië. Het regeringsleger van president Bashar al-Assad heeft de stad omsingeld en probeert de rebellen te verdrijven.

Het Syrische leger kondigde donderdag een begin van een nieuwe militaire actie aan in het oosten van Aleppo, nadat maandag een staakt-het-vuren van een week niet werd verlengd.

Rusland

De VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Frankrijk en de Europese Unie eisen in een schriftelijke verklaring van Rusland "buitengewone maatregelen" om een einde te maken aan de gevechten.

De westerse landen willen dat Rusland zich meer inspant om een diplomatieke oplossing te vinden voor het conflict. Rusland wordt gezien als de enige partij die invloed kan uitoefenen op het Syrische regime.

Wapenstilstand

Het Westen hoopt dat er een nieuwe wapenstilstand kan worden afgesproken, zodat humanitaire hulp kan worden geboden en er kan worden begonnen met onderhandelingen over een politieke transitie in Syrië.

Het Syrische leger noemde luchtaanvallen van de door de VS geleide coalitie tegen IS op het Syrische leger een van de redenen om de wapens weer op te pakken. Ook zouden rebellen zich niet aan de wapenstilstand hebben gehouden.

Bombardementen

Vliegtuigen hadden zaterdagochtend weer zware bombardementen uitgevoerd op de wijken van Aleppo die in handen van de rebellen zijn.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er bij de aanvallen op zaterdag zeker 25 mensen omgekomen. Bij die van vrijdag zeker 91 mensen om het leven gekomen.

Russische vliegtuigen

Ook meent het observatorium dat er Russische toestellen betrokken waren bij de aanvallen op de eerste twee dagen. Bovendien zou gebruik zijn gemaakt van vatbommen, een wapen dat voornamelijk door het Syrische leger wordt gebruikt.

De VS stelt dat de geloofwaardigheid van Rusland in het geding komt door het nieuwe offensief van het Syrische leger.

Beelden van zaterdag uit Aleppo

Water

Door de luchtaanvallen zijn circa twee miljoen mensen zonder stromend water komen te zitten in de stad. Vrijdag was het onmogelijk om reparaties uit te voeren aan een pompstation dat de watertoevoer regelt voor het gebied dat door rebellen wordt bezet.

Als vergeldingsactie is een ander pompstation uitgezet. Dit station regelt de toevoer van water in het westelijke gedeelte van de stad. Circa anderhalf miljoen mensen zijn getroffen door het uitzetten van de installatie.

Aanvallen

Bij de luchtaanvallen van de coalitie kwamen meer dan zestig Syrische militairen om het leven. Volgens de VS was het een vergissing en werd de basis aangezien voor een schuilplaats van terreurbeweging Islamitische Staat.

Maandag werd een hulpkonvooi van de Verenigde Naties gebombardeerd. De aanval, waarbij 18 vrachtwagens werden verwoest, werd vermoedelijk uitgevoerd door de Syrische of Russische luchtmacht.