Vliegtuigen hebben zaterdagochtend weer zware bombardementen uitgevoerd op de wijken van de Syrische stad Aleppo die in handen van de rebellen zijn. Het is de derde dag op rij dat dit gebeurt.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er bij de aanvallen zeker 25 mensen omgekomen. "De aanvallen zijn heftig en zijn doorlopend", aldus een woordvoerder.

Het is onduidelijk wie de aanvallen uitvoert, maar ze ondersteunen de opmars van het Syrische leger, dat wordt gesteund door Rusland. Via staatsmedia meldde het Syrische leger zaterdagochtend een wijk in het noorden van de stad op de rebellen te hebben veroverd.

Het is de derde dag op rij dat het gebied zwaar wordt getroffen. Het Syrische regeringsleger kondigde donderdag een offensief aan met het doel om Aleppo volledig te heroveren op de rebellen. Daarbij worden ook grondtroepen gebruikt.

Beelden van zaterdag uit Aleppo

Lang offensief

Ook vrijdag waren er al hevige bombardementen in de stad. Hierbij vielen vele tientallen burgerdoden. Tientallen gebouwen werden verwoest.

Het leger had inwoners via staatsmedia gewaarschuwd om weg te blijven uit gebieden waar "terroristen" zich verschuilen. Het offensief zou "langere tijd" kunnen duren. Naar schatting zitten er nog ruim 250.000 mensen vast in het belegerde gebied.

Volgens het leger zijn er routes waar mensen gebruik van kunnen maken om te vluchten.

Russische toestellen

Volgens het Syrische Observatorium van de Mensenrechten waren er Russische toestellen betrokken bij de aanvallen op de eerste twee dagen. Ook zou gebruik zijn gemaakt van vatbommen, een wapen dat voornamelijk door het Syrische leger wordt gebruikt.

De VS stelt dat de geloofwaardigheid van Rusland in het geding komt door het nieuwe offensief van het Syrische leger.

Water

Door het offensief zijn circa twee miljoen mensen zonder stromend water komen te zitten in de stad. Vrijdag was het onmogelijk om reparaties uit te voeren aan een pompstation dat de watertoevoer regelt voor het gebied dat door rebellen wordt bezet.

Als vergeldingsactie is een ander pompstation uitgezet. Dit station regelt de toevoer van water in het westelijke gedeelte van de stad. Circa anderhalf miljoen mensen zijn getroffen door het uitzetten van de installatie.

Volgens Kieran Dwyer van UNICEF wordt water door meerdere partijen gebruikt als wapen in de burgeroorlog. De gevolgen kunnen volgens hem "rampzalig" zijn omdat mensen zich nu keren tot verontreinigd water.

Constructief

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak vrijdag opnieuw met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov over de situatie in het door oorlog verscheurde land. Dit leidde niet tot concrete resultaten, al noemde Kerry het een constructief gesprek.

Een volledige herovering van Aleppo zou de grootste militaire zege zijn voor president Assad in de vijf jaar durende burgeroorlog. Het is de grootste stad van het land en het oostelijke deel van de stad wordt al jaren gecontroleerd door de rebellen.