Bij zware bombardementen in Aleppo zijn vrijdag zeker 91 mensen om het leven gekomen.

Dat heeft Hamza al-Khatib gezegd. Hij is het hoofd van een ziekenhuis in het oosten van de stad. Een gebied dat in handen is van de rebellen.

Bij de aanvallen zijn ruim veertig gebouwen verwoest, zegt het hoofd van de SCD, dat bestaat uit vrijwillige reddingswerkers. Gevechtsvliegtuigen vielen het door de rebellen bezet gebied meerdere keren aan.

Het is de tweede dag op rij dat het gebied zwaar wordt getroffen. Het Syrische regeringsleger kondigde donderdag een offensief aan met het doel om Aleppo volledig te heroveren op de rebellen. Daarbij worden ook grondtroepen gebruikt.

Het leger had inwoners via staatsmedia gewaarschuwd om weg te blijven uit gebieden waar "terroristen" zich verschuilen. Het offensief zou "langere tijd" kunnen duren. Naar schatting zitten er nog ruim 250.000 mensen vast in het belegerde gebied.

Video: Tientallen mensen omgekomen bij aanval op Aleppo

Vluchtroutes

Volgens het leger zijn er routes waar mensen gebruik van kunnen maken om te vluchten. Ook rebellen mogen volgens staatsmedia gebruikmaken van deze punten. 

Volgens het Syrische Observatorium van de Mensenrechten waren er Russische toestellen betrokken bij de aanval. Ook zou gebruik zijn gemaakt van vatbommen, een wapen dat voornamelijk door het Syrische leger wordt gebruikt.

De VS stelt dat de geloofwaardigheid van Rusland in het geding komt door het nieuwe offensief van het Syrische leger. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry spreekt vrijdag opnieuw met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov over de situatie in het door oorlog verscheurde land.

Herovering

Een volledige herovering van Aleppo zou de grootste militaire zege zijn voor president Assad in de vijf jaar durende burgeroorlog. Het is de grootste stad van het land en het oostelijke deel van de stad wordt al jaren gecontroleerd door de rebellen. 

In de nacht van donderdag op vrijdag werd ook duidelijk dat Rusland en de Verenigde Staten er na de Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG) in New York niet in zijn geslaagd zijn om tot een nieuwe wapenstilstand te komen. De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, bestempelde de bijeenkomst als "lang, pijnlijk en teleurstellend.''

Volgens de Syrische VN-ambassadeur Bashar Jaafari zullen er in oktober in ieder geval geen nieuwe vredesbesprekingen plaatsvinden. Eerder deze weet liet Damascus nog doorschemeren dat de regering openstaat voor nieuwe gesprekken.