Rusland en de Verenigde Staten zijn er donderdag (lokale tijd) niet in geslaagd het eens te worden over een nieuwe wapenstilstand in Syrië. Dat bleek na een bijeenkomst van Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG) in New York.

De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) zei naderhand dat Washington niet de enige partij kan zijn die de deur openhoudt voor vrede. "Als de Russen met constructieve voorstellen komen, zullen we luisteren'', stelde Kerry.

De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, bestempelde de bijeenkomst als "lang, pijnlijk en teleurstellend''. De diplomaat zei graag te willen geloven dat Moskou en Washington oprecht proberen tot een vredesakkoord te komen.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft tijdens de bijeenkomst opgeroepen alle vliegtuigen uit de lucht te houden. "Om te beginnen voor een week om wederzijds vertrouwen te kunnen wekken'', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het staakt-het-vuren tussen strijdende partijen in Syrië kwam eerder vroegtijdig ten einde. De strijdende partijen beschuldigden elkaar om het hardst van het aan de laars lappen van het bestand.

Video: Wijken in Aleppo zwaar gebombardeerd

Nieuw offensief

Ondertussen maakt het Syrische regeringsleger zich op voor een nieuw offensief in het oosten van Aleppo. Mogelijk wordt het aantal luchtaanvallen in de stad door zowel Syrië als Rusland hierdoor geïntensiveerd.

Inwoners worden via de staatsmedia gewaarschuwd om weg te blijven bij gebieden waar "terroristen" zich verschuilen.

Ook zijn er punten in de stad waar mensen gebruik van kunnen maken om te vluchten. Ook rebellen mogen aldus de staatsmedia gebruik maken van deze punten.

De mededeling maakt niet duidelijk of er ook een grondoffensief wordt ingezet in de stad.

Staakt-het-vuren

De wapenstilstand ging in op 12 september en werd maandag beëindigd. Het bestand was de hele week wankel. De strijdende partijen beschuldigden elkaar over en weer van het schenden van het bestand. 

Zaterdag kwamen meer dan zestig Syrische militairen om het leven bij een Amerikaanse luchtaanval. De Syrische president Bashar al-Assad noemde dit een daad van agressie. Washington hield het op een vergissing, stellingen van Islamitische Staat (IS) zouden het doel van de bombardementen zijn.