Gevechtsvliegtuigen hebben in de nacht van woensdag op donderdag wijken van de Syrische stad Aleppo gebombardeerd die in handen van rebellen zijn. 

Vertegenwoordigers van de opstandelingen spraken tegenover het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten van de zwaarste bombardementen van de afgelopen maanden.

Het Syrische leger heeft nog niets over de aanvallen meegedeeld. Syrische staatsmedia hebben er evenmin melding van gemaakt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry riep Rusland en de Syrische regering woensdag op vluchten over gevechtszones in Syrië onmiddellijk te staken. Hij noemde het een laatste kans om een wapenstilstand te bewerkstelligen.

Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier heeft aangedrongen op een tijdelijk verbod voor militaire vliegtuigen boven Syrië. "Als het staakt-het-vuren kans van slagen wil hebben en stand moet houden, is een tijdelijk verbod voor tenminste drie, of liever zeven dagen, de enige manier", aldus Steinmeier.

Overzicht: De wapenstilstand in Syrië

Konvooi

Donderdag komt er in Damascus weer een een konvooi met hulpgoederen van de Verenigde Naties aan. Het vervoer van onder andere medicijnen was voor 48 uur stilgelegd nadat een konvooi was gebombardeerd bij Aleppo.

"We sturen vandaag een hulpkonvooi naar belegerde gebieden in de omgeving van Damascus", aldus Jens Laerke van de VN. "We zullen het konvooi adviseren waar te stoppen als ze in buurt zijn van de betreffende gebieden."

Video: Wijken in Aleppo zwaar gebombardeerd