De Verenigde Naties hebben woensdag de voorbereidingen voor de hulpkonvooien in Syrië weer hervat.

"We proberen de belegerde gebieden weer zo snel mogelijk te bereiken", zegt een VN-woordvoerder.

De werkzaamheden werden dinsdag onderbroken vanwege de aanval op een hulpkonvooi vlak bij Aleppo.  De aanval kostte aan 21 mensen het leven. Zeker achttien vrachtwagens en een groot deel van de hulpgoederen gingen verloren.

Over de toedracht van de aanval bestaat onduidelijkheid. 

Oogje in het zeil

De Russische president Vladimir Poetin wil samen met de Verenigde Staten een oogje in het zeil houden bij toekomstige hulpkonvooien in Syrië. Dat zei de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel na een gesprek met de Russische leider in Moskou.

De VS en Rusland beschuldigden elkaar na de beschieting van een konvooi bij Aleppo. Volgens de Amerikanen waren er alleen Russische toestellen in het luchtruim tijdens de aanval zaterdag. Het Kremlin stelde woensdag dat een Amerikaanse drone in de buurt was tijdens de aanval.

Volgens Gabriel zou Poetin bereid zijn om Russische troepen in te zetten om hulpkonvooien te volgen. Poetin wil volgens de vicekanselier wel dat de Amerikanen hetzelfde doen.

"Dat is een van de grote conflicten. De Amerikanen zijn daar niet toe bereid. Nog niet, in elk geval'', aldus de Duitser, die stelde dat Poetin liet merken erg geïnteresseerd te zijn in het herstellen van de wapenstilstand.

Zwaar geschut

Dinsdag verklaarde Moskou dat de vrachtwagens vlam hadden gevat. Volgens Rusland werd het konvooi vergezeld door een voertuig van militanten met zwaar geschut, dat het konvooi moest beveiligen.

Minister Lavrov drong bij de VN-bijeenkomst in New York aan op een onafhankelijk onderzoek naar de aanval. Eerder deed de VN eenzelfde oproep.

Vredesgesprekken

Op diezelfde bijeenkomst zei de Syrische gezant Bashar al-Ja'afari dat de Syrische regering bereid is om de vredesbesprekingen over de oorlog in het land te hervatten.

De regering van president Bashar al-Assad staat open voor onvoorwaardelijke gesprekken met de betrokken partijen. "Syrië zal niet een nieuw Libië of Irak worden", aldus de gezant. "Het gesprek moet bedoeld zijn om Syriërs tot een politieke oplossing te laten komen."

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry kwam in New York aan het woord. Hij sprak zijn hoop uit op een weg uit het "bloedbad van Syrië." Volgens Kerry moeten de Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen per direct aan de grond blijven om een nieuwe wapenstilstand te redden.