De Verenigde Staten houden Rusland verantwoordelijk voor luchtaanvallen op een VN-hulpkonvooi bij Aleppo. Volgens de Amerikanen waren er alleen Russische toestellen in het luchtruim tijdens de aanval zaterdag.

Amerikaanse functionarissen stellen dat er op het moment van de aanval twee toestellen van Russische makelij boven de locatie van het hulpkonvooi vlogen. Die kunnen van de Russische of Syrische luchtmacht zijn.

Eerder gaven de Amerikanen al aan te denken dat Russische gevechtsvliegtuigen de aanval op het konvooi uitvoerden. Omdat Rusland samen met de VS een wapenbestand tekende, wordt het land gezien als eindverantwoordelijke voor de aanval.

Rusland ontkent dit en zegt dat het hulpkonvooi op weg naar Aleppo maandag niet is beschoten door vliegtuigen of met granaten vanaf de grond.

Donker

Volgens het Russische ministerie van Defensie kan de aanval niet zijn uitgevoerd door de Syrische luchtmacht, omdat die niet de middelen hebben om in het donker te bombarderen.

De Russische minister Sergej Lavrov van Defensie zei volgens TASS dat de beschuldigingen aan het adres van Rusland en Syrië "overhaast en niet met bewijs ondersteund" zijn.

Vlam

Het ministerie van Defensie in Moskou houdt het erop dat de vrachtwagens vlam hebben gevat. Volgens Rusland werd het konvooi vergezeld door een voertuig van militanten met zwaar geschut, dat verantwoordelijk was voor de beveiliging. 

De Verenigde Naties verklaarden dinsdag dat zij op de hoogte waren gebracht van beschieting van het konvooi. Maar het onmiddellijke pleidooi van de VN aan alle betrokken partijen om de aanval te stoppen, had geen effect. In totaal werden 18 van de 31 vrachtwagens verwoest. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven. 

'Daad van lafaards'

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Ban Ki-Moon, heeft de aanval op het hulpkonvooi sterk veroordeeld. Hij betitelde de actie als een aanval van 'lafaards'. 

"Net nu we denken dat het niet erger kan, zinkt de kracht van verdorvenheid nog verder", zo sprak het hoofd van de VN dinsdag. De uitspraken van Ban-Ki Moon komen op het moment dat de VN een poging doet om het staakt-het-vuren van de afgelopen week een vervolg te geven. 

Video: Secretaris-generaal VN noemt aanvallers hulpkonvooi lafaards

Vredesoverleg

Naast de aanval wordt er ook nog gesproken over het einde van de wapenstilstand in Syrië. De Franse president Hollande houdt het Syrische leger verantwoordelijk voor het mislukken van het staakt-het-vuren, welke tot stand kwam onder leiding van de Verenigde Staten en Rusland.

Hollande deed een oproep aan de partijen die de Syrische regering steunen, dat ze de regering moeten bewegen om tot vrede te komen. Ook het gebruik van chemische wapens moet volgens Hollande veroordeeld worden.

"Ik heb maar een ding te zeggen: het is genoeg", zo sprak Hollande. Ook de Amerikaanse president Obama noemt de situatie in Syrië nog altijd "onacceptabel". 

De Syrische oppositie ziet het ontbreken van consequenties of de mogelijkheid om het uitblijven van schuldigen aan te wijzen als een oorzaak van het mislukken van het staakt-het-vuren.

Doden

Tijdens de bijeenkomst over Syrië in New York heeft Ban Ki-Moon ook gezegd dat het Syrische leger verantwoordelijk is voor de meeste dodelijke slachtoffers in de oorlog in het land, die inmiddels meer dan vijf jaar duurt. Hij benadrukte ook dat er geen militaire oplossing is voor het conflict.