De Verenigde Naties heeft alle hulpkonvooien in Syrië stilgezet. Reden tot dat besluit is de dodelijke aanval op zo'n konvooi op maandagavond.

Bij een luchtaanval op een hulpkonvooi van het internationale Rode Kruis (ICRC) zijn maandag in het noorden van Syrië circa twintig burgers en één coördinator van de Syrische tak van het Rode Kruis (Rode Halve Maan) om het leven gekomen.

Dit heeft het Rode Kruis dinsdag laten weten. De aanval was op een opslagplaats en een konvooi van de hulporganisatie in Orem al-Kubra, ongeveer vijftien kilometer ten zuidwesten van Aleppo.

Tijdens de aanval werd de lading van het konvooi van 31 vrachtauto's gelost.

Hulpgoederen

Zeker achttien auto's en een groot deel van de hulpgoederen zijn verloren gegaan. De baas van het internationale Rode Kruis, Peter Maurer, noemde het dinsdag een schandelijke schending van het internationaal humanitair recht die de hulp in Syrië ondermijnt. Het Rode Kruis heeft de hulpkonvooien opgeschort.

De luchtaanval zou zijn uitgevoerd door een Syrisch of Russisch toestel. De Russische regering heeft dinsdag na onderzoek echter stellig ontkend dat Rusland troepen iets met de aanval te maken. Ook de Syrische milities hebben dinsdag volgens persbureau AFP laten weten de aanval niet te hebben uitgevoerd.

Het Kremlin meldde dinsdag weinig hoop te hebben op een verlenging van deze wapenstilstand.

Bestand

De aanval op het hulpkonvooi kwam kort nadat Damascus het bestand had opgezegd. Damascus en Moskou stellen dat rebellen die de VS steunen zich niet hebben gehouden aan de wapenstilstand die 12 september inging.

Bovendien bombardeerden westerse gevechtsvliegtuigen posities van het Syrische leger in Deir al-Zor. Daarbij kwamen meer dan zestig Syrische militairen om het leven.

De VN gaat de veiligheidssituatie nu analyseren om te kijken of de konvooien weer verder kunnen rijden en zo ja, wanneer. Nederland onderschrijft de oproep van de Verenigde Naties voor een onafhankelijk onderzoek.

Oorlogsmisdaad

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft het bombardement op een hulpkonvooi in de Syrische provincie Aleppo dinsdag ''ten zeerste'' veroordeeld. Hij meent dat de aanval ''in alles lijkt op een oorlogsmisdaad''.

''Een glimp van hoop is abrupt afgebroken door dit verschrikkelijke geweld'', zei Koenders vanuit New York, waar hij is voor de Algemene Vergadering van de VN.

Video: VN veroordeelt luchtaanval op konvooi