De wapenstilstand in Syrië is voorbij. Dat heeft het regeringsleger maandag bekendgemaakt.

Volgens het leger hebben "terroristische groeperingen" de wapenstilstand zeker driehonderd keer geschonden. Deze groepen zouden het bestand hebben aangewend om zich te herbewapenen. Het leger zegt door te gaan met haar nationale plicht om terrorisme te bestrijden en stabiliteit terug te brengen.

AFP meldt dat er na de bekendmaking van het leger weer bombardementen en artillerievuur klinken in Aleppo. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) hebben gevechtsvliegtuigen doelen in en rond de stad gebombardeerd.

Zo zouden vrachtwagens vol voedsel en hulpgoederen in de buurt van Aleppo zijn bestookt vanuit de lucht, meldt het SOHR. Syrische of Russische gevechtsvliegtuigen zouden daarvoor verantwoordelijk zijn. Door de bombardementen zijn maandag meerdere doden en gewonden gevallen.

Wapenstilstand

De wapenstilstand ging in op 12 september en volgde op gesprekken tussen Rusland en de Verenigde Staten. Officieel zou de overeenkomst om middernacht verlopen. 

Het bestand was al de hele week wankel. De strijdende partijen beschuldigden elkaar de afgelopen dagen van het schenden van het bestand. 

Zaterdag kwamen nog meer dan zestig Syrische militairen om het leven bij een Amerikaanse luchtaanval. De Syrische president Bashar al-Assad noemde dit een daad van agressie. Washington hield het op een vergissing, stellingen van Islamitische Staat (IS) zouden het doel van de bombardementen zijn.

Hulpkonvooien

Wegens de aanhoudende schendingen konden meerdere hulpkonvooien niet vertrekken naar belegerde steden, waardoor veel burgers verstoken blijven van voedsel en medicijnen.

Eerder zeiden de VS en Rusland nog de wapenstilstand te willen verlengen. Het Kremlin sprak toen over een verlenging van 72 uur. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei maandag nog dat het akkoord maandag nog "standhield, maar fragiel was". Verschillende rebellengroepen hadden toen al gemeld de wapens weer op te pakken.

De VS is bereid om het bestand te verlengen ondanks de schendingen en de bekendmaking van het Syrisch leger. Momenteel bespreken de VS en Rusland de huidige situatie in Genève.

Video-overzicht: De wapenstilstand in Syrië