Het dodental als gevolg van de Amerikaanse luchtaanval op stellingen van het Syrische leger is opgelopen tot negentig, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De aanval, in de buurt van de stad Deir al-Zor, duurde volgens het Observatorium zo'n veertig minuten. Diverse posities werden daarbij onder vuur genomen.

Het Syrische staatspersbureau SANA sprak eerder nog van minstens zestig doden en meer dan honderd gewonden.

In een verklaring zegt het Pentagon dat piloten ervan uitgingen dat ze te maken hadden met IS-strijders. Rusland is volgens het Pentagon voor de aanval op de hoogte gesteld en toen werden er geen bezwaren geuit. De VS benadrukten dat het niet de bedoeling was om stellingen van het Syrische leger aan te vallen.

Een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties liep zaterdag uit de hand: de Russische ambassadeur liep weg uit het overleg.

Vliegtuig

In het zelfde gebied boven de oostelijke stad Deir al-Zor heeft Islamitische Staat een vliegtuig van het Syrische leger uit de lucht geschoten.

Hij stortte neer in het gebied Jebel Tharda, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat voor zijn berichtgeving leunt op activisten ter plaatse.

Veroveren

IS-strijders die Jebel Tharda proberen te veroveren worden de laatste dagen voortdurend bestookt vanuit de lucht, zowel door de Syrische luchtmacht als door de Russen en Amerikanen en hun bondgenoten.

Jebel Tharda kijkt uit op het militaire vliegveld van Deir al-Zor, dat nog altijd in handen is van het regeringsleger. De luchthaven is van levensbelang voor Assads troepen in de oostelijke stad, omdat ze zijn ingesloten door IS en ze alleen door de lucht met de buitenwereld zijn verbonden.