De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties is weggelopen uit het spoedoverleg van de Veiligheidsraad. De zitting vond in de nacht van zaterdag op zondag plaats vanwege de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië, waarbij tientallen Syrische soldaten werden gedood.
 

De Amerikaanse ambassadrice Samantha Power noemde het Russische verzoek voor de zitting een stunt, waarna de Russische afgezant weg liep.

Rusland vroeg zaterdag om een spoedzitting nadat vliegtuigen van de Amerikaanse coalitie in het oosten van Syrië stellingen van het Syrische regeringsleger hadden aangevallen. Na ongeveer een uur werd de zitting beëindigd.

Bij de luchtaanval op een legerpost in Deir al-Zor kwamen 62 Syrische militairen om het leven en raakten meer dan honderd gewond. Door de aanval konden strijders van Islamitische Staat de post onder de voet lopen, zegt het Syrische leger. De VS bekende zaterdag dat de coalitie dacht IS aan te vallen en dat de aanvallen direct zijn stopgezet toen de coalitie hoorde dat mogelijk het Syrische leger werd aangevallen. 

'Hypocriet'

In de bijeenkomst van de Veiligheidsraad zei Power dat de regering de luchtaanvallen onderzoekt en dat het niet de bedoeling was om Syrische militairen te raken. "Natuurlijk betreuren we elke Syrische dode." Om daaraan toe te voegen: "Het verzoek voor een spoedbijeenkomst van Rusland was cynisch en hypocriet. Moskou heeft zich nog nooit op deze manier druk gemaakt over alle burgerdoden door Syrische troepen".

Power wil dat Rusland stopt met het gemakkelijk scoren en het oproepen tot zulke bijeenkomsten maar zich focust op de zaken die er toe doen. De ambassadrice doelde hiermee op de overleggen voor een wapenstilstand in Syrië.

Haar Russische collega Vitaly Churkin denkt dat de Amerikaanse luchtaanvallen weleens het einde van de onderhandelingen kunnen betekenen. "Het is een heel groot vraagteken", zei Churkin tegen verslaggevers. "Ik ben zeer benieuwd hoe Washington hierop gaat reageren. Als de reactie van de ambassadrice ook maar enige indicatie is van hun mogelijke reactie, dan hebben we serieuze problemen."

Spijt

De Verenigde Staten betuigden voor het overleg al spijt richting de Russische regering voor de onopzettelijke Syrische doden. Dat verklaarde een woordvoerder van de Amerikaanse regering in een email. "De VS zal doorgaan met de onderhandelingen voor een wapenstilstand in Syrië net zo zeer als dat het doorgaat met militaire acties tegen Islamitische Staat", aldus de woordvoerder.

In een verklaring verspreid via de staatsmedia riep het Syrische ministerie van Buitenlandse zaken de Veiligheidsraad op om de luchtaanvallen sterk te veroordelen. Het ministerie beschreef de aanvallen als "agressief Amerikaans" en vindt dat de Verenigde Staten de soevereiniteit van Syrië moet respecteren.

Het is onwaarschijnlijk dat de Veiligheidsraad de aanvallen sterk zal veroordelen aangezien alle vijftien leden ermee eens moeten zijn.

Overzicht: De wapenstilstand in Syrië

Wapenstilstand

Volgens Rusland is de wapenstilstand in Syrië sinds de start vijf dagen geleden intussen 199 keer geschonden.

"De Verenigde Staten en de zogenaamde rebellengroepen onder hun controle hebben zich niet aan hun afspraken gehouden", aldus een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. "Als de VS nu geen stappen nemen ligt alle verantwoordelijkheid voor het mislukken van de wapenstilstand bij hen." 

Als de dodelijke aanval bij Deir al-Zor een vergissing blijkt, dan is dat nog een bewijs van de halsstarrige weigering van de VS om hun acties met Rusland te coördineren, zei een woordvoerder.

Ook de Syrische overheid zegt dat de VS zich niet aan de afspraken houdt. De VS heeft nog niet op de beschuldigingen van Rusland gereageerd.