Een aanval van de door de Verenigde Staten geleide coalitie heeft tientallen Syrische soldaten gedood. Dat melden meerdere bronnen aan persbureau Reuters.

De aanval zou zijn geweest op een stelling van het Syrische leger bij het vliegveld van de stad Deir al-Zor. Door de aanval kwamen de Syrische militairen om het leven en konden strijders van Islamitische Staat de post onder de voet lopen, zegt het Syrische leger.

Het Russische ministerie van Defensie zei van Syrië te hebben vernomen dat bij de aanval 62 Syrische militairen waren gedood en meer dan honderd gewond waren geraakt. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde op gezag van een bron op de luchthaven dat bij de aanval minstens tachtig militairen omkwamen.

De VS bekende zaterdag dat de coalitie dacht IS aan te vallen en dat de aanvallen direct zijn stopgezet toen de coalitie hoorde dat mogelijk het Syrische leger werd aangevallen.

Het Syrische leger heeft het vliegveld en verschillende delen van Deir al-Zor in handen, maar de rest van het gebied wordt beheerst door IS.

Rusland wil dat de VN Veiligheidsraad zo snel mogelijk bij elkaar komt om de aanval, de inzet in Syrië en de rol van de Verenigde Staten daarin te bespreken.

Wapenstilstand

Volgens Rusland is de wapenstilstand in Syrië sinds de start vijf dagen geleden intussen 199 keer geschonden.

"De Verenigde Staten en de zogenaamde rebellengroepen onder hun controle hebben zich niet aan hun afspraken gehouden", aldus een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. "Als de Verenigde Staten nu geen stappen nemen ligt alle verantwoordelijkheid voor het mislukken van de wapenstilstand bij de Verenigde Staten." 

Als de dodelijke aanval bij Deir al-Zor een vergissing blijkt, dan is dat nog een bewijs van de halsstarrige weigering van de VS om hun acties met Rusland te coördineren, zei een woordvoerder.

Ook de Syrische overheid zegt dat de VS zich niet aan de afspraken houdt. De VS heeft nog niet op de beschuldigingen van Rusland gereageerd.

Verlenging

Rusland maakte vrijdag bekend dat zowel Rusland als de Verenigde Staten de wapenstilstand in Syrië wel willen verlengen. Het Kremlin sprak oncreet over een verlenging met 72 uur. Ook over die belofte heeft de VS zich niet uitgesproken. 

Vrijdag maakte de VS bekend dat de coalitie een belangrijk kopstuk en de minister van Informatie van IS om het leven heeft gebracht. In een verklaring van het Pentagon laat Amerika weten dat Wa'il Adil Hasan Salman al-Fayad gedood is bij een gerichte luchtaanval in de buurt van Raqqa.

Overzicht: De wapenstilstand in Syrië

Overzicht: De wapenstilstand in Syrië
Overzicht: De wapenstilstand in Syrië