Zowel Rusland als de Verenigde Staten willen de wapenstilstand in Syrië verlengen die sinds maandagavond van kracht is. Het Kremlin sprak vrijdag concreet over een verlenging met 72 uur.

Voor dat dit bereikt kan worden, moet er echter wel overeenstemming komen over bijvoorbeeld de noodhulp. De VS wil dat Moskou de Syrische regering overhaalt de hulpkonvooien voor Aleppo en andere belegerde steden door te laten. Rusland wil dat Washington rebellen in toom houdt.

De wapenstilstand, die inmiddels vier dagen duurt, laat ook steeds meer schendingen zien. Houdt het staakt-het-vuren stand, dan willen Russen en Amerikanen samenwerken bij het bestrijden van de terroristen van Islamitische Staat. Daartoe willen ze onder meer inlichtingen uitwisselen.

Vrijdag maakte de VS ook bekend dat de coalitie een belangrijk kopstuk en de minister van Informatie van IS om het leven heeft gebracht. In een verklaring van het Pentagon laat Amerika weten dat Wa'il Adil Hasan Salman al-Fayad gedood is bij een gerichte luchtaanval in de buurt van Raqqa.

Overzicht: De wapenstilstand in Syrië