Ruim 75.000 Syrische vluchtelingen zitten vast in niemandsland bij de grens met Jordanië. De groep zou al twee maanden geen humanitaire hulp meer hebben gehad.

Er is een tekort aan voedsel en medicijnen, meldt Amnesty International. Volgens de mensenrechtenorganisatie bevinden de vluchtelingen zich in een afgelegen stuk woestijnland onder erbarmelijke omstandigheden.

In juni sloot Jordanië twee grensposten na een bomaanslag op een militaire post waarbij zeven grenswachten omkwamen. Sindsdien is de groep ontheemden nagenoeg verstoken van humanitaire hulp, omdat de vrachtwagens met hulpgoederen de vluchtelingen niet kunnen bereiken.

"In sommige gevallen sterven mensen aan ziektes die behandeld kunnen worden", zegt Tirana Hassan van Amnesty. Sinds juni zouden tien mensen zijn overleden aan de gevolgen van hepatitis. Negen mensen overleden bij een bevalling. Op videobeelden zijn massagraven te zien.

Het gros van de ontheemde Syriërs is opgevangen in de buurlanden, waaronder Jordanië. Het land herbergt ongeveer 650.000 Syrische vluchtelingen. 

Video: Geïmproviseerde graven bij grens tussen Syrië en Jordanië 

Geïmproviseerde graven bij grens tussen Syrië en Jordanië
Geïmproviseerde graven bij grens tussen Syrië en Jordanië

Huiverig

Amnesty roept Jordanië op om de vluchtelingen onmiddellijke toegang tot het land te verlenen. Het land erkent de problemen, maar is huiverig omdat het gebied rond het vluchtelingenkamp in handen is van Islamitische Staat (IS).

Amnesty wil dat de internationale gemeenschap met concrete toezeggingen komt om de situatie te verbeteren. De huidige situatie zou te wijten zijn aan het falende vluchtelingenbeleid. Volgende week bespreken wereldleiders in New York het vluchtelingenprobleem.