Twee hulpkonvooien staan sinds woensdagochtend stil in Syrië. De vrachtwagens waren vanuit Turkije onderweg naar de Syrische stad Aleppo. Ze kunnen niet verder. 

Zowel de Syrische regering als de opstandige rebellenbeweging wil bepalen wie welke hulp naar de stad brengt.

De konvooien bestaan elk uit zo'n twintig vrachtwagens. Ze vervoeren voedsel en bloem. Nadat ze de grens bij de Turkse stad Cilvegozu waren overgetrokken, zijn ze op veertig kilometer ten westen van Aleppo tot stilstand gekomen.

In de stad wachten duizenden bewoners op de voedselhulp. Ze zitten klem tussen de gevechten tussen rebellen en Syrische legereenheden.

Volgens de Verenigde Naties staan aan de grens nog eens twintig vrachtwagens klaar om Syrië in te trekken. Vooralsnog ruziën de strijdende partijen over de vraag wie beslist over de hulp.

Gevaar

De Syrische oppositiepoliticus George Sabra zei woensdag weinig vertrouwen in het staakt-het-vuren te hebben. Het bestand, dat maandagavond inging en een week duurt, loopt volgens hem gevaar doordat de regering in Damascus de volledige zeggenschap over de hulpkonvooien voor Aleppo opeist.

In het bestand staat dat noodhulp zou worden toegelaten. Het regime weigert echter hulp die vanuit Turkije komt, omdat Ankara de rebellen steunt.

Onderhandelen

Woensdag zal het hoofd van de Russische afdeling die de wapenstilstand monitort gaan praten met zijn Amerikaanse ambtgenoot over het eventuele uitbreiden van het akkoord in Jordanië. Dat schrijven Russische media.

Video-overzicht: De wapenstilstand in Syrië