De Verenigde Naties (VN) en de Verenigde Staten (VS) hebben het geweld in Syrië zien afnemen tijdens de eerste dag van de wapenstilstand. Het akkoord lijkt in de eerste 24 uur stand te houden.

"We hebben sporadisch berichten over geweld binnen gekregen, maar de overeenkomst als geheel lijkt stand te houden", aldus een woordvoerder van de Amerikaanse regering. Het geweld is verminderd in vergelijking met de voorgaande dagen en weken.

Volgens VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, was het dinsdagochtend vrijwel overal stil. Hij verwacht dat hulpkonvooien van de VN snel op pad kunnen.

Wel waren er een paar meldingen van incidenten die volgens de gezant geïsoleerd waren. Het Syrische Observatorium van de Mensenrechten heeft geen burgerdoden geconstateerd sinds het ingaan van het akkoord.

Ook in de stad Aleppo is de toestand verbeterd: er zijn volgens De Mistura geen luchtaanvallen geweest. Het Kremlin zag ook een rustig Aleppo, maar heeft dinsdag wel geklaagd dat er door de VS gesteunde rebellen zijn die zich niet aan het bestand houden.

Turkije

De Turkse president Erdogan zei dat het bestand over het algemeen wordt nageleefd en dat hij hoopt dat het standhoudt, meldden Turkse media. Het Syrische leger sprak van ''het bevriezen van de gevechtshandelingen tot het aanbreken van zondag of maandag. Saudi-Arabië dat jihadisten in de burgeroorlog steunt, verwelkomde de wapenstilstand.

Vanuit Turkije zijn dinsdag al twee konvooien met hulpgoederen de grens met Syrië overgestoken. Dat was bij Bab al-Hawa, 40 kilometer ten westen van Aleppo. Het zijn geen konvooien van de VN, maar waarschijnlijk Turkse. Het Syrische staatspersbureau SANA meldde dat de regering in Damascus eist dat 'humanitaire hulp' in het bijzonder die uit Turkije komt, niet naar Aleppo mag zonder coördinatie met Damascus of de VN.

Video: De wapenstilstand in Syrië

Commandotoren

De Russen hebben bij Aleppo een mobiele commandotoren neergezet van waaruit ze controleren of de strijdende partijen het bestand naleven. Ook hebben ze apparatuur naar de grotendeels verwoeste stad gestuurd die schendingen van het staakt-het-vuren kan waarnemen.

De controlepost kijkt uit op Castello Road, een belangrijke invalsweg die het Syrische leger na hevige gevechten in handen heeft gekregen. De weg was de belangrijkste bevoorradingsroute van de opstandelingen in Aleppo en moet nu hulpgoederen naar belegerde rebellenwijken brengen.

Het Syrische leger wees Castello Road eerder aan als corridor waarlangs burgers en rebellen die de wapens wilden neerleggen, de stad konden verlaten. Daarvan zou echter weinig gebruik zijn gemaakt.

Onderhandelingen

De wapenstilstand is het gevolg van onderhandelingen tussen de VS en Rusland en is maandag om 18.00 uur (Nederlandse tijd) ingegaan. Gedurende de wapenstilstand stopt het Syrische leger met aanvallen op bepaalde gebieden die door de oppositie worden gecontroleerd.

Milities van Koerden in Syrië hebben het plan voor een wapenstilstand verwelkomd, de door de VS gesteunde Koerdische YPG-milities zeggen zich aan het bestand te zullen houden.

Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011 zijn er circa 250.000 mensen omgekomen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er meer dan 301.000 mensen om het leven gekomen. Meer dan 4,8 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen en ongeveer 6,5 miljoen personen zijn ontheemd, aldus de Verenigde Naties.