In Syrië is maandag om 18.00 uur (Nederlandse tijd) een wapenstilstand ingegaan. Op de belangrijkste slagvelden is het sindsdien rustig, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De Verenigde Staten en Rusland bereikten afgelopen weekend na weken onderhandelen een akkoord over een staakt-het-vuren voor een periode van tien dagen. 

Het Syrische leger bevestigde rond 18.00 uur dat het bestand is ingegaan. Het Observatorium maakt wel melding van enkele kleinere beschietingen in het zuidwesten van Syrië. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry stelde dat het staakt het vuren ongetwijfeld "hier en daar'' zal worden geschonden. Dat betekent volgens hem echter niet dat het akkoord daarom mislukt is. 

Gedurende de wapenstilstand stopt het Syrische leger met aanvallen op bepaalde gebieden die door de oppositie worden gecontroleerd. 

Plan tegen extremisten

Rusland en de Verenigde Staten gebruiken de wapenstilstand om gezamenlijk met een plan te komen om de extremistische groeperingen te bestrijden. 

De door de VS gesteunde YPG zeggen zich aan het bestand te gaan houden. Assad zei maandag, enkele uren voordat de wapenstilstand inging, dat hij "heel Syrië wil terugwinnen van terroristen". "Het leger blijft in elk geval zijn werk doen", aldus Assad.

Video: Rusland over de wapenstilstand

Noodhulp

Na het ingaan van de wapenstilstand is er volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken direct noodhulp vertrokken in de richting van Aleppo. Aleppo is een van de plekken in Syrië waar de afgelopen tijd het hevigst gevochten werd.