Milities van Koerden in Syrië hebben maandag het plan voor een wapenstilstand van Rusland en de VS verwelkomd. 

De door de VS gesteunde Volksbeschermingseenheden (YPG) zeggen zich aan het bestand te zullen houden. Het moet in het kader van een belangrijk islamitisch offerfeest maandag bij zonsondergang ingaan. Dat zou ongeveer 17.45 uur Nederlandse tijd zijn.

De Koerdische milities beheersen een groot deel van de grensstreek in het noorden van Syrië dat ze de Federatie van Noord-Syrië of Rojava noemen. Ze zijn een sterke partij in de strijd tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS).

De YPG hebben het ook aan de stok met andere strijdgroepen die IS bestrijden en met de Turkse president Erdogan, die ze terroristen heeft genoemd. De YPG werken plaatselijk samen met de troepen van president Bashar al-Assad. Het bestand geldt niet voor IS en andere groepen die als terroristisch te boek staan.

Assad

Assad zei maandag, enkele uren voordat de wapenstilstand ingaat, dat hij "heel Syrië wil terugwinnen van terroristen". "Het leger blijft in elk geval zijn werk doen", aldus Assad.

''De strijdkrachten gaan zonder aarzelen en onafhankelijk van alle binnenlandse en buitenlandse omstandigheden voort, de veiligheid in alle delen van Syrië te herstellen'', zo liet Assad volgens het Syrische staatspersbureau weten.