Het dodental door luchtaanvallen in Noord-Syrië, daags voor het ingaan van een staakt-het-vuren, is opgelopen tot zeker honderd, meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zaterdag.

In de Syrische stad Idlib liep het aantal doden op tot 58. Zeker dertien vrouwen en dertien kinderen zijn onder de slachtoffers. Ook vielen er tientallen gewonden, aldus reddingswerkers.

Een markt in het noordwesten van de stad werd getroffen.

Het is nog niet duidelijk wie achter de aanval zit, maar sommige reddingswerkers vermoeden dat het bombardement is uitgevoerd door de Russen. In het gebied werden voorheen regelmatig luchtaanvallen uitgevoerd door zowel de Russen als de Syrische autoriteiten.

"Mensen waren aan het winkel vooraf aan het islamitische Offerfeest van zondag, daarom ligt het dodental zo hoog", aldus Rami Abdel Rahman van het Syrische observatorium voor de Mensenrechten.

Wapenstilstand

In de stad Aleppo kwamen volgens waarnemers 42 mensen om het leven door aanvallen van gevechtsvliegtuigen.

De luchtaanvallen komen een dag nadat bekend werd dat Rusland en de Verenigde Staten een akkoord hebben bereikt over een wapenstilstand in Syrië. 

Beide landen riepen alle strijdende partijen op tot een wapenstilstand komende maandagnacht. Syrische overheidstroepen dienen dan hun gevechtsmissies te beëindigen in gebieden die in handen zijn van de oppositie.