Rusland en de Verenigde Staten hebben vrijdagavond na twaalf uur van onderhandelingen een akkoord bereikt over de oorlog in Syrië.

Beide landen roepen alle strijdende partijen op tot een wapenstilstand komende maandagnacht. Syrische overheidstroepen dienen dan hun gevechtsmissies te beëindigen in gebieden die in handen zijn van de oppositie.

Het stoppen van de gevechten moet het voor humanitaire organisaties mogelijk maken hulp te verlenen in alle belegerde gebieden, waaronder de zwaar getroffen stad Aleppo.

Precies een week na de wapenstilstand zullen Rusland en de VS beginnen met een gezamelijke strijd tegen Islamitische Staat en het aan al-Qaeda gelinkte Nusra Front. Er komt ook een gezamelijk uitvoeringscentrum.

De Verenigde Staten en Rusland hebben voorafgaand aan het akkoord weken met elkaar gesproken om het geweld in Syrië te stoppen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak vrijdag van een keerpunt in het conflict. Hij benadrukte wel dat het daarvoor noodzakelijk is dat de afspraken worden nageleefd. Hij zei dat de Syrische oppositie bereid was het akkoord uit te voeren, onder de voorwaarde dat de regering in Damascus er ook serieus werk van maakt.

Video: Kerry maakt akkoord bekend

Rusland en VS sluiten akkoord over oorlog in Syrië
Rusland en VS sluiten akkoord over oorlog in Syrië

Syrië

De voornaamste Syrische oppositie heeft zaterdag voorzichtig positief gereageerd. Volgens woordvoerster Bassma Kodmani van het Hoge Onderhandelingscomité (HNC) kan het akkoord voor de bevolking gunstig uitpakken, ''als het wordt toegepast''. Dit hangt af van Rusland, aangezien de invloed van Moskou ''de enige manier is om het regime tot naleving te bewegen'', aldus Kodmani.

De gematigde rebellengroep het Vrije Syrische Leger (FSA) heeft er een hard hoofd in dat de regering in Damascus zich aan de afspraken houdt. Fares al-Bayoush, de commandant van de noordelijke divisie van het FSA, zei dat Rusland en de Syrische regering eerdere afspraken niet zijn nagekomen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die de Syrische regering over het akkoord heeft ingelicht, meldde dat Damascus "klaar is om de afspraken tot uitvoering te brengen". Toch waarschuwde hij voor blijvend wantrouwen tussen de strijdende partijen en voor groeperingen die het akkoord willen ondermijnen.

De letterlijke tekst van het akkoord wordt niet openbaar gemaakt. 

Vredesonderhandelingen

De wapenstilstand moet de weg vrijmaken voor vredesonderhandelingen in Syrië. De speciale VN-gezant die betrokken is bij de vredesonderhandelingen voor Syrië, Staffan de Mistura, toonde zich verheugd met het akkoord tussen Rusland en de VS.

Hij zei dat zijn organisatie er alles aan zal doen om humanitaire hulp te verlenen. Ook De Mistura sprak de hoop uit dat de overeenkomst de weg vrijmaakt voor een door Syrische partijen geïnitieerd vredesakkoord.