Turkije neemt mogelijk geen genoegen met een bufferzone in Noord-Syrië van negentig kilometer breed. 

Vicepremier Nurettin Canikli sluit niet uit dat de troepen die Turkije de Syrische grens over heeft gestuurd om de veilige zone te bezetten en te bewaken, de komende tijd verder het land in trekken.

Het Turkse leger trok eind vorige maand het noorden van Syrië binnen om samen met Turksgezinde rebellengroepen terreurbeweging Islamitische Staat uit de grensstreek te verjagen en de opmars van de Koerdische YPG-militie een halt toe te roepen.

Bij de operatie, die Het Schild van de Eufraat is gedoopt, zijn tot dusver vier Turkse militairen gesneuveld, zei Canikli woensdag. IS en de YPG zouden met 110 doden veel zwaardere verliezen hebben geleden.

Persoonlijk gesprek

Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry ontmoeten elkaar donderdag en vrijdag in Geneve. Zij praten daar over een mogelijk akkoord om samen te werken in Syrië. Tijdens een eerder gesprek tussen de twee werd afgelopen weekend geen akkoord bereikt.

Het wordt volgens persbureau AFP een "persoonlijk gesprek". De VS en Rusland hopen elkaar te vinden in de hoofddoelen die beide landen nastreven in Syrië: het verslaan van jihadistische organisaties als IS en proberen vrede te bewerkstelligen. De Syrische bevolking lijdt al ruim vijf jaar onder de burgeroorlog die in 2011 uitbrak.