Activisten en artsen in het rebellengebied van Aleppo hebben de Syrische regering dinsdag opnieuw beschuldigd van de inzet van chloorgas in de zwaar belegerde stad. 

Ongeveer tachtig mensen moesten wegens ademhalingsproblemen worden behandeld nadat helikopters cilinderbommen hadden afgeworpen in de wijk Al-Sukari, in het oosten van de stad. In de straten hing een chloorlucht. Er zijn geen doden gevallen.

Dat heeft Ibrahim al-Haj, woordvoerder van de withelmen die ter plekke hulpverlenen, gezegd. Onder de slachtoffers zijn vijftig kinderen. Op een video is te zien dat zij in het ziekenhuis een zuurstofmasker krijgen opgezet. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten sprak van meer dan zeventig gewonden.

Volgens een onlangs gepresenteerd VN-rapport heeft het leger van president Bashar al-Assad in april 2014 en maart 2015 in de provincie Idlib ook chloorgas gebruikt. In augustus 2013 kwamen in de buurt van Damascus 1.400 mensen om het leven door een aanval met gifgas. De regering heeft het gebruik van chemische wapens altijd ontkend.

Inzameling

Daarna ging het Syrische regime onder internationale druk overstag en werden de chemische wapens ingeleverd. Chloor behoort daar niet toe omdat het ook voor andere civiele doeleinden dan tegen burgers kan worden gebruikt.

De oorlog in Syrië heeft inmiddels aan meer dan 250.000 mensen het leven gekost en meer dan elf miljoen personen zijn op de vlucht voor het geweld.