Gesprekken tussen de hoogste vertegenwoordigers van Amerika en Rusland hebben niet geleid tot een akkoord over een wapenstilstand in Syrië. 

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, wist geen deal te sluiten met collega Sergej Lavrov en ook president Barack Obama kwam in gesprek met Vladimir Poetin niet tot een overeenkomst. 

Zondag leek een overeenkomst even dichtbij: de Amerikaanse autoriteiten verklaarden dat over de laatste details werd gepraat. Amerikaanse functionarissen verklaarden later dat Rusland terugkrabbelde en eerdere beloftes introk. 

Een wapenstilstand in Syrië is nu voor onbepaalde tijd van de baan.

Maandag werd een reeks bomaanslagen gepleegd in gebieden die door de Syrische regering worden gecontroleerd. Volgens buitenlandse media zijn hierbij zeker 43 mensen omgekomen. 

Zelfmoordterrorist

Zeker 32 doden vielen volgens de staatstelevisie bij een aanslag in de kuststad Tartus. Bij een brug ontplofte een autobom, waarna een zelfmoordterrorist zichzelf opblies toen hulpverleners ter plekke kwamen. Onder de doden zijn Syrische militairen, zei het Observatorium voor de Mensenrechten.

In Tartus ligt een Russische marinebasis. De stad figureerde onlangs in een filmpje waarmee de overheid toeristen naar de Middellandse Zee-kust probeerde te lokken.

Verkeersplein

In de centraal gelegen stad Homs vielen drie doden toen een autobom ontplofte op een verkeersplein. Volgens het Observatorium gebeurde dit bij een controlepost en waren onder de doden twee militairen.

Door een explosie bij al-Saboura, aan de weg tussen Damascus en Beiroet, vielen een dode en drie gewonden, zei een politiecommandant tegen de staatstelevisie.

In de noordoostelijke stad Hasaka, die in handen is van een Koerdische militie, ontplofte een bom op een motorfiets. Dit kostte zeker drie militieleden het leven.