Turkse troepen hebben zich zaterdag opnieuw Syrië binnengereden. Tanks trokken ten zuiden van de stad Gaziantep de Syrische grens over naar het plaatsje al-Rai. 

Volgens meldingen van Turkse media is de aanval gericht op de soennitische extremisten van Islamitische Staat. Het Syrische grensplaatsje al-Rai ligt ruim 150 kilometer ten noordwesten van de stad Raqqa, het Syrische hoofdkwartier van IS.

Syrische rebellen, die worden gesteund door de Turken, hebben zaterdag minstens één dorp bij de Turkse grens veroverd op Islamitische Staat.

De Hamza-brigade, een groep die vecht onder de vlag van het Free Syrian Army, claimde IS te hebben verdreven uit Arab Ezza.

Koerdische milities

Turkije heeft sinds eind augustus vaker troepen de grens over gestuurd, ook om Koerdische milities in Syrië dwars te zitten. Ankara eist bijvoorbeeld dat die zich in het grensgebied met Turkije van de westelijke oever van de rivier de Eufraat terugtrekken naar de oostelijke oever.

Het offensief van Ankara is door andere landen niet met veel enthousiasme ontvangen. Het Witte Huis vreest bijvoorbeeld dat de acties die Turkije onderneemt tegen de Koerdische militie YPG, die wordt gesteund door de VS, de aandacht afleidt van het 'grotere doel', namelijk het verslaan van IS.

Video: Turkse tanks trekken Syrische grens