Bij Turkse lucht- en artilleriebombardementen in het noorden van Syrië zijn zeker zestig mensen om het leven gekomen. Het gaat om 35 burgerslachtoffers en 25 Koerdische strijders. Daarnaast raakten zo'n vijftig burgers gewond.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en het Turkse leger hebben dat zondag meegedeeld.

De slachtoffers vielen in de dorpen Jub al-Kousa, al-Amarna en in de buurt van de stad Jarablus. Met Turkije verbonden Syrische rebellen vechten in het noorden van Syrië tegen Koerdische milities die deel uitmaken van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). 

Video: Doden en gewonden door Turkse bombardementen in Syrië

Zeker zestig doden door Turkse bombardementen op Syrië
Zeker zestig doden door Turkse bombardementen op Syrië

Manbij

Een commandant van de door Turkije gesteunde rebellen zei dat zij het vizier nu richten op Manbij, een stad op de westelijke oever van de rivier de Eufraat die deze maand door SDF en de Koerdische YPG-militie werd veroverd op IS.

De Verenigde Staten en Turkije willen dat de YPG zich terugtrekt ten oosten van de Eufraat, maar alles wijst er volgens rebellencommandant Ahmed Osman op dat de Koerden hun posities niet ontruimen, maar versterken. De YPG zegt zich wel te hebben teruggetrokken.

Turkije beschouwt de YPG als een verlengstuk van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Manbij is een van de grootste stedelijke centra in het gebied en het kostte de door Koerden en de VS ondersteunde SDF meer dan twee maanden strijd om de stad in te nemen.

'Medogenloos'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei zondag dat Turkije meedogenloos zal zijn in zijn strijd tegen gewapende groeperingen zoals Islamitische Staat of de Koerdische PKK. 

Erdogan sprak duizenden aanhangers toe in Gaziantep, de Zuid-Turkse stad waar een zelfmoordaanslag op een bruiloft eerder deze maand 54 mensen het leven kostte. De dader handelde waarschijnlijk in opdracht van IS. "Onze operaties tegen terreurbewegingen zullen doorgaan tot het einde", aldus de president.

Volgens Erdogan is het offensief bedoeld om mensen die door IS waren verjaagd, uit bijvoorbeeld de Syrische grensstad Jarablus terug naar huis te laten keren.