Strijders van de met de Koerden verbonden YPG-militie zijn in het noorden van Syrië in een hevig gevecht verwikkeld met door Turkije gesteunde rebellen. De rebellen worden bijgestaan door Turkse tanks.

Een Turkse soldaat is bij een raketaanval op een tank om het leven gekomen, drie anderen raakten gewond. De raket was volgens het Turkse leger afkomstig uit een gebied in Syrië dat in handen is van YPG-militie.

De stellingen van de Syrian Democratic Forces (SDF), een coalitie die deels uit Koerdische strijders bestaat, en hun bondgenoten werden eerder zaterdag al bestookt door Turkse gevechtsvliegtuigen en geschut.

De door Turkije gesteunde rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA) raakten slaags met SDF-strijders in de buurt van het dorp Tel al-Amarna. Dat ligt vlak bij Jarablus, de grensplaats die het FSA woensdag veroverde op Islamitische Staat.

Volgens de Militaire Raad van Jarablus, die het woord voert namens de SDF, zijn bij de aanval op Tel al-Amarna burgerslachtoffers gevallen. De raad sprak van "een gevaarlijke escalatie die het lot van de regio bedreigt".

Grondtroepen

De Turkse tanks zijn bij Tel al-Amarna rechtstreeks in gevecht met strijders van de Koerdische YPG-militie, lieten FSA-strijders weten. De YPG ontkent dat. Het zou voor het eerst zijn dat Turkse grondtroepen en de YPG slag leveren.

Ook in de buurt van de Noord-Syrische grensplaats Kobani zijn Turkse troepen Syrië binnengetrokken. Dat beweert de Koerdisch-Syrische militie YPG. Een Turkse overheidsfunctionaris ontkent en zegt dat Turkije slechts aan een grensmuur bij Kobani werkt.

Turkse muur

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten houdt het erop dat Turkse legervoertuigen er de Syrische grens zijn overgestoken. Vervolgens zouden ze er aarden wallen hebben opgeworpen, waarop protest volgde.

Volgens een Turkse overheidsfunctionaris, die niet bij naam wil worden genoemd, hebben de Turken aan de grens bij Kobani bouwmachines laten aanrukken. Onder bescherming van legervoertuigen graven ze er gaten voor de muur die daar moet verrijzen. Hij sprak tegen dat een van de voertuigen Syrisch grondgebied heeft betreden.

Terugtrekken

Koerdische milities vormen een belangrijk onderdeel van de SDF, die met steun van onder meer de Verenigde Staten voornamelijk vechten tegen de terreurgroep Islamitische Staat.

Turkije en de VS eisen echter dat de Koerden zich uit de omgeving van Jarablus terugtrekken naar de oostelijke of linkeroever van de rivier de Eufraat.

Munitiedepots

Turkse gevechtsvliegtuigen troffen eerder op de dag een munitiedepot even ten zuiden van Jarablus, lieten bronnen bij het Turkse leger weten. Strijders van de FSA, voornamelijk Arabieren en Turkmenen, grepen de Turkse ruggensteun aan om nog eens vijf dorpen rond Jarablus in te nemen.

Turkije waagde zich woensdag voor het eerst sinds het begin van de Syrische opstand met honderden manschappen en tientallen tanks op Syrisch grondgebied. Donderdag losten de Turkse troepen de eerste "waarschuwingsschoten" op YPG-strijders. De operatie gaat door tot de Koerden zich terugtrekken, kondigde Ankara aan.

Video: Turken bestoken Koerdische doelen in Jarablus

Turken bestoken Koerdische doelen in Jarablus
Turken bestoken Koerdische doelen in Jarablus

Opgelaaid

In het noorden van Syrië is de strijd opgelaaid doordat Turkije het land is binnengevallen om de Koerdische troepen en IS te bestrijden. De Koerden hadden de stad Manbij op IS veroverd, maar zijn weer teruggedreven door de rebellen en de Turken.

De Turkse regering heeft gezworen de regio te zuiveren van alle militanten die aanslagen op Turkije hebben uitgevoerd. In de burgeroorlog in Syrië, die inmiddels ruim vijf jaar duurt, zijn tot dusver zeker een half miljoen mensen omgekomen.