De Verenigde Naties zijn klaar om hulp te bieden in Aleppo, maar dan moeten alle partijen toezeggen dat ze de wapens 48 uur neerleggen. Rusland stemde al in met een tijdelijk staakt-het-vuren.

"De Russische houding is positief, maar het moet niet van één kant komen",  aldus Stephen O'Brien, hoofd humanitaire zaken bij de Verenigde Naties. "Zodra we van alle landen groen licht hebben, kunnen we binnen 48 tot 72 uur hulp bieden."

In Aleppo wordt hevig gevochten, de strijd is verhevigd sinds Russische en Syrische vliegtuigen het aantal aanvallen op Syrische rebellen hebben opgevoerd. Volgens het Wereldvoedselprogramma, onderdeel van de Verenigde Naties, dreigt onder meer een hevig tekort aan schoon drinkwater.

Tijdens de wapenstilstand kunnen gewonden worden geëvacueerd en elektriciteit en waterleidingen worden hersteld.

Video: Rusland presenteert plan voor staakt-het-vuren

Belegerde wijken

Rusland en de Syrische regering kwamen eerder met het plan voor een dagelijks staakt-het-vuren van drie uur. Maar dat is volgens de VN te kort om de benodigde spullen naar belegerde wijken te brengen.

Rusland twiijfelde eerst over een langere periode, maar ging donderdag overstag. Defensie in Moskou meldde dat de eerste gevechtspauze volgende week kan ingaan.

In Aleppo wordt sinds een maand zwaar gevochten. De permanente bombardementen maken hulptransporten onmogelijk. Honderdduizenden mensen in de Noord-Syrische stad zitten zonder elektriciteit en stromend water en zijn verstoken van internationale hulp.