Broer van Syrische jongen op foto uit Aleppo overleden

Ali Dagneesh, de oudere broer van de bebloede jongen van wie woensdag na de luchtaanval op Aleppo een foto werd gemaakt, is overleden. De tienjarige Ali stierf aan de verwondingen die hij opliep tijdens de aanval.

De jongen overleed aan de gevolgen van interne bloedingen, stelt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag.

De foto van de vijfjarige Omran, die in shock op een stoel in een ambulance zit, verspreidde zich woensdag in een razend tempo over het internet en prijkte donderdag op de voorpagina’s van tientallen internationale kranten.

Het treffende beeld van de jongen zorgde de afgelopen dagen voor veel extra aandacht voor de oorlog in Syrië, die inmiddels al meer dan vijf jaar voortduurt.

Burgerslachtoffers

De strijd is verhevigd sinds Russische en Syrische vliegtuigen het aantal aanvallen op Syrische rebellen hebben opgevoerd. Hierbij vallen echter ook veel burgerslachtoffers.

Volgens een recent rapport van het Syrian Centre for Policy Research is sinds 2011 meer dan 11 procent van de bevolking omgekomen of gewond geraakt.

Het aantal doden als gevolg van de oorlog, direct en indirect, wordt geschat op zo’n half miljoen. De meerderheid hiervan stierf door geweld; de rest kwam om door de gebrekkige gezondheidszorg en een gebrek aan voedsel en schoon water.

Vluchtelingenstroom

De economische schade is tot nu toe zo’n 250 miljard euro. Veel partijen hebben zich in de loop der jaren schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden door middel van chemische wapens, martelingen en dodelijke aanvallen op burgers.

De oorlog is een van de belangrijkste drijvende krachten achter de vluchtelingenstroom richting Europa.

Lees meer over:
Tip de redactie