'Rusland bereid tot wekelijks staakt-het-vuren in Aleppo'

Rusland is bereid tot een wekelijks staakt-het-vuren van 48 uur rond de belegerde Syrische stad Aleppo.

Het ministerie van Defensie laat donderdag weten bereid te zijn het voorstel daarover van VN-gezant Staffan de Mistura te steunen.

De "humanitaire gevechtspauzes" zijn bedoeld om konvooien de stad in te kunnen brengen. Nu is dat te gevaarlijk, met als gevolg dat honderdduizenden mensen verstoken blijven van broodnodige hulp.

Rusland en de Syrische regering kwamen eerder met het plan voor een dagelijks staakt-het-vuren van drie uur. Maar dat is volgens de VN te kort om de benodigde spullen naar belegerde wijken te brengen.

Bekijk de eerdere aankondiging van Rusland:

Twijfel

Rusland twiijfelde eerst over een langere periode, maar ging donderdag overstag. Defensie in Moskou meldde dat de eerste gevechtspauze volgende week kan ingaan.

Ook EU-buitenlandchef Federica Mogherini sprak donderdag over een noodzakelijk staakt-het-vuren om humanitaire hulp aan Aleppo mogelijk te maken. Tijdens de wapenstilstand kunnen gewonden worden geëvacueerd en elektriciteit en waterleidingen worden hersteld.

Bombardementen

In Aleppo wordt sinds een maand zwaar gevochten. De permanente bombardementen maken hulptransporten onmogelijk. Honderdduizenden mensen in de Noord-Syrische stad zitten zonder elektriciteit en stromend water en zijn verstoken van internationale hulp.

Mogherini houdt vooral het Syrische regime met zijn "buitensporige en disproportionele" aanvallen verantwoordelijk voor de escalatie van het geweld en het vernielen van de infrastructuur.

Koenders

Nederland verwelkomt de oproep tot een onmiddellijke gevechtspauze. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) had al vaker aangedrongen op een "steviger" EU-standpunt. "Het is goed dat de EU eensgezind de druk op het regime verder opvoert", laat hij in een reactie weten.

Van voedseldroppings waar hij eerder voor pleitte, is echter nog geen sprake. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) noemt het "cruciaal" dat het Syrische regime toegang geeft tot Aleppo. "Zodat de bevolking, die al zo lang onder verschrikkelijke omstandigheden moet zien te overleven, zo snel mogelijk basale hulp krijgt."

De VN-gezant voor Syrië brak donderdag een bijeenkomst in Genève over humanitaire hulp af omdat die Aleppo toch niet kan bereiken.

Lees meer over:
Tip de redactie