Russen bombarderen Syrische militanten vanaf vliegveld Iran

Russische gevechtsvliegtuigen hebben dinsdag voor het eerst Syrische militanten gebombardeerd vanaf een vliegveld in Iran. De Russische toestellen stegen op vanaf een vliegbasis in Hamadan. 

Dat heeft het Russische ministerie van Defensie dinsdag bevestigd.

Het hoofd van de Iraanse veiligheidsdiensten, Ali Shamkhani, heeft laten weten dat Rusland de beschikking krijgt over faciliteiten in Iran in de strijd tegen terrorisme.

"De Iraans-Russische samenwerking in de strijd tegen het terrorisme is een strategische keuze en we delen ons potentieel en faciliteiten" aldus Shamkhani tegen de Iraanse staatsomroep IRNA.

Bommenwerpers

Volgens de Russen hebben Tupolev-22M3 bommenwerpers en Sukhoi-34 gevechtsvliegtuigen doelen van Syrische militanten gebombardeerd. Het is voor het eerste sinds Rusland in Syrië is begonnen met bombarderen dat er gebruik wordt gemaakt van een Iraanse luchtmachtbasis.

Video: Russische bommenwerpers vertrekken uit Iran naar Syrië

De vliegtijd van de gevechtsvliegtuigen van Rusland wordt door het gebruik van de basis een stuk korter waarmee het aantal bombardementen kan worden uitgebreid. De Tupolev-22M3 bommenwerpers zouden volgens Russische media te groot zijn voor de vliegbases in Syrië.

Kruisraketten

De stap toont dat Rusland zijn rol en aanwezigheid in het Midden-Oosten uitbreidt. Er zijn ook mediaberichten dat Moskou aan Iran en Irak om toestemming heeft gevraagd kruisraketten vanaf de Kaspische Zee over hun grondgebied af te schieten op Syrische doelen.

De bombardementen waren volgens Defensie gericht tegen terroristen voorheen bekend als het al-Nusra Front en werden uitgevoerd in Aleppo, Idlib en Deir al Zour.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie