Bij een zelfmoordaanslag op een bus in Syrië zijn zondagnacht zeker 32 mensen gedood, vermoedelijk voornamelijk oppositiestrijders. De bus was net de grens met Turkije overgestoken.

Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maandag. Het gaat grotendeels of geheel om rebellen die vanuit Turkije op weg naar Syrië waren om daar te vechten tegen regeringstroepen.

De bus zou bij de ingang van een Syrisch vluchtelingenkamp in de provincie Idlib hebben gestaan toen een passagier zijn vest met explosieven tot ontploffing bracht.

In Idlib zijn veel rebellen gestationeerd, die door Turkije gesteund worden. De provincie werd zondag hevig gebombardeerd door het Russische en Syrische leger. Het afgelopen weekend was volgens waarnemers extreem gewelddadig, met ruim 180 burgerdoden in heel Syrië.

IS

Volgens Al Jazeera eiste de aanslag tevens ruim 25 gewonden. Acht gewonde rebellen werden overgebracht naar een ziekenhuis in het Turkse Hatay, waar de helft alsnog overleed. De overige gewonden zijn overgebracht naar Syrische ziekenhuizen.

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag via nieuwsagentschap Amaq opgeëist. Het aan IS gelinkte Amaq meldde dat de aanslagpleger IS-lid was. Volgens de terreurgroep waren de strijders op weg naar de noordelijke provincie Aleppo om tegen Islamitische Staat te vechten.

IS zegt ook dat er bij de aanslag niet 32, maar vijftig rebellen zijn omgekomen en en dat zij op weg waren naar de provincie Aleppo om daar te vechten. Deze informatie is niet door onafhankelijke bronen geverifieerd.