'Burgers vluchten uit Syrische Aleppo via humanitaire passages'

Veel burgers verlaten de Syrische stad Aleppo via humanitaire passages opgezet door Rusland. De inwoners zijn met bussen overgebracht naar tijdelijke opvanglocaties, aldus het Syrische persbureau Sana.

Ook zouden meerdere rebellen zich hebben overgegeven aan de overheidstroepen, schrijft BBC News.

Rusland liet eerder deze week weten passages op te zetten in Aleppo. "We zijn klaar om alles te doen om hulp te bieden aan de vreedzame burgers die vast worden gehouden door de terroristen", aldus de Russische vice-minister van Defensie Anatoly Antonov.

De Verenigde Staten zijn sceptisch over de Russische passages in de stad. Als de humanitaire actie een list is dan kan dat grote gevolgen hebben voor de samenwerking tussen de VS en Rusland als het gaat om een politieke oplossing voor de burgeroorlog in Syrië, laat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry weten.

Zo wordt gedacht dat de passages zijn opgezet om het aantal inwoners drastisch te verlagen zodat de stad makkelijk kan worden overgenomen door het Syrische leger.

Verenigde Naties

De Verenigde Naties stelden vrijdag dat de passages gecontroleerd moesten worden door de VN. Ook moest er een staakt-het-vuren worden afgekondigd voor 48 uur zodat mensen veilig de stad kunnen verlaten.

Circa 300.000 mensen zitten vast in Aleppo. Volgens de Verenigde Naties zullen de voedselvoorraden in de stad halverwege augustus op zijn. 

Video: Syrische leger strooit flyers uit met 'veilige routes'

Lees meer over:
Tip de redactie