Assad wil rebellen Syrië amnestie verlenen

De Syrische president Bashar al-Assad heeft rebellen die binnen drie maanden de wapens neerleggen en zich overgeven amnestie in het vooruitzicht gesteld. Hij kondigde dat donderdag aan via staatsmedia.

Syrië is samen met Rusland bezig met een offensief rond de stad Aleppo, die al langere tijd in handen is van rebellen. Zeker 250.000 burgers zitten vast in de stad.

Rusland en Syrië kondigden donderdag ook aan dat er pogingen worden ondernomen om de burgers de stad uit te krijgen via corridors. Ook wordt er een mogelijkheid geboden aan rebellen om de stad uit te komen en zich over te geven.

Volgens waarnemers worden vanuit helikopters pamfletten gedropt in de rebellenwijken in Aleppo, waarop de vluchtroutes zijn weergegeven. Maar de bevolking is nog steeds voorzichtig, zei een activist.

Verrast

De Verenigde Naties zijn verrast over het opzetten van humanitaire corridors voor burgers in de belegerde stad. "We zijn niet geraadpleegd", zei de speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, donderdag tegen journalisten in Genève. Voor een verdere beoordeling wil de VN-gezant eerst wachten op meer informatie vanuit Rusland.

Intussen bevestigde De Mistura dat Russische en Amerikaanse militaire deskundigen in de komende dagen de gezamenlijke plannen verder bespreken in Genève.

Lees meer over:
Tip de redactie