De Russische luchtmacht heeft aanvallen uitgevoerd op een geheime basis in Syrië die werd gebruikt door speciale eenheden van het Britse en Amerikaanse leger.

De aanval gebeurde op 16 juni, meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal vrijdag op basis van Amerikaanse functionarissen. Britse functionarissen wilden niet reageren op de berichtgeving.

Een Britse eenheid van twintig elite-soldaten zou korter dan 24 uur voor de bombardementen nog hebben gebruikgemaakt van de basis in het zuiden van Syrië. Door de aanval kwamen naar verluidt vier rebellen om.

Direct na de bombardementen werden Amerikaanse vliegtuigen opgeroepen. De piloten zouden hebben gezien dat de Russen een tweede aanval uitvoerden. De Amerikanen hebben geprobeerd contact te leggen met de Russische piloten, maar die reageerden niet.

IS

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft direct tekst en uitleg gevraagd van Rusland. Russische functionarissen zeiden dat de piloten dachten dat het om een basis van Islamitische Staat (IS) ging.

Medewerkers van het Amerikaanse leger en de inlichtingendiensten twijfelen aan die uitleg, omdat van boven al duidelijk genoeg zou zijn dat het niet om een IS-basis ging.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat het toestemming van Jordanië had om de aanval uit te voeren. Ook zeggen de Russen dat ze geen coördinaten hadden van de basis en dus niet wisten dat het door de VS werd gebruikt.

Video: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: In60seconds

CIA

De Russische luchtmacht heeft vorige week ook een basis bij de Iraakse grens gebombardeerd die werd gebruikt voor familieleden van door het Westen gesteunde rebellen en andere ontheemden.

Door de aanval kwamen vijf mensen om het leven. De Amerikanen vermoeden dat Rusland de aanval uitvoerde om de Amerikanen onder druk te zetten voor betere militaire samenwerking in Syrië.