De Syrische oppositie vraagt een opschorting van de bombardementen, die onder leiding van de VS door de coalitie worden uitgevoerd bij Manbij. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zijn er de afgelopen dagen door de luchtaanvallen al 77 mensen om het leven gekomen.

Het hoofd van de Syrische Nationale Coalitie, Anas al-Abdah, roept de coalitiepartners op de bombardementen te staken, om de schade te onderzoeken en de lichamen te bergen.

"Het is essentieel dat het onderzoek niet alleen leidt tot andere procdures voor toekomstige operaties, maar ook dat de schuldigen verantwoording afleggen voor deze grove schendingen", aldus al-Abdah in een brief naar alle ministers van Buitenlandse Zaken binnen de coalitie.

Dodental

Ook zei hij dat burgerslachtoffers als gevolg van de door de VS-geleide bombardementen terroristische organisaties in de kaart speelt. Zij kunnen de vele burgerdoden gebruiken als propagandamiddel.

De bombardementen werden maandag en dinsdag uitgevoerd. Maandag kwamen daarbij 21 burgers om. Dinsdag werden 56 mensen het slachtoffer. Onder hen ook elf kinderen.

Het precieze dodental is moeilijk te verifiëren omdat de regio slecht toegankelijk is voor onafhankelijke media. 

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter zei woensdag de luchtaanvallen te gaan onderzoeken.

Video: Bombardementen in Syrië

Fransen

Volgens de Syrische overheid werden de bombardementen maandag uitgevoerd door de Amerikanen en dinsdag door de Fransen. Een woordvoerder van de coalitie trekt dit in twijfel omdat er naar eigen zeggen meerdere landen betrokken waren bij de luchtaanvallen op Manbij.

Ook de Franse president François Hollande laat donderdag weten geen informatie te hebben over de betrokkenheid van Franse gevechtsvliegtuigen bij de bombardementen.

De Syrische overheid zegt in een brief gericht aan de Verenigde Naties de "bloedbaden uitgevoerd door de Fransen en Amerikanen en de andere bondgenoten die tot de zogenaamde coaltie behoren ten strengste te veroordelen. Zij die hun raketten en bommen afsturen op burgers in plaats van terroristen." 

Het offensief van Syrische rebellen, gesteund door luchtaanvallen van de coalitie, om Manbij te bevrijden van IS, begon in mei.