Een van de topstukken van de Koerdische Arbeiderspartij PKK is gedood door een aanslag met een autobom in het noordoosten van Syrië.

Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu zaterdag. Het zou gaan om Fehman Huseyin. Als dit klopt, betekent dat een harde klap voor de PKK.

De Koerdische Arbeiderspartij strijdt niet alleen in Syrië tegen Syrische troepen, maar ook in het zuidoosten van Turkije tegen de Turkse overheid. In de onafhankelijkheidstrijd zijn sinds begin jaren tachtig zijn vele tienduizenden soldaten en burgers omgekomen.

De Koerden hebben de opstand tegen Assad in 2011 aangegrepen om in het noordoosten van Syrië een eigen bestuur op te zetten. De aan de PKK gelieerde YPG-militie vecht ook tegen IS en wordt in die hoedanigheid gesteund door de VS en andere westerse landen die IS willen vernietigen. 

Terroristen

Turkije beschouwt beide groepen als terroristische organisaties en stuurde eerder dit jaar Turkse troepen over de Syrische grens om te voorkomen dat Syrische rebellen de Koerden zouden bevoorraden.

De Verenigde Naties floot Turkije toen terug, op verzoek van Syrië. Syrië wil dat Turkije stopt met deze inmenging in wat president Assad een "binnenlandse kwestie" noemt.

Grenspost

PKK-leider Huseyin zou vrijdagavond zijn gedood samen met zeven andere mensen toen een bom afging in of bij het busje waar zij in zaten. De aanslag zou zijn gepleegd door een Syrische rebellengroep die al enige tijd naar Huseyin op zoek was.

Een woordvoerder van de rebellen droeg in een verklaring de aanslag op aan de Syrische bevolking. In een reactie op de aanslag hebben PKK-strijders zaterdag een bomaanslag gepleegd op een militaire grenspost in Turkije. Hierbij werden twee soldaten en een burger gedood en raakten zeker 23 mensen gewond.