Twee Russische piloten komen om door raketaanval in Syrië

Twee Russische piloten zijn zaterdag omgekomen toen de helikopter waar zij in zaten werd beschoten. De beschieting, vermoedelijk door strijders van IS, vond plaats bij de Syrische stad Palmyra.

Het Russische ministerie van Defensie heeft het overlijden van de twee piloten volgens persbureau AFP bevestigd. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist.

Palmyra werd in maart, met steun van Russen, door Syrische troepen heroverd op IS.

In totaal zijn inmiddels twaalf Russische soldaten gesneuveld in Syrië. De Russen strijden tegen IS, maar ook tegen de Syrische rebellen die president Assad willen verdrijven.

Staakt-het-vuren

Het Syrische leger verlengt zaterdag het eerder afgekondigde staakt-het-vuren in het land met 72 uur. De wapenstilstand wordt door het leger echter wel omschreven als een 'periode van kalmte'. 

Dat maakte de Syrische legerleiding zaterdag bekend. Woensdag werd al een staakt-het-vuren afgekondigd, maar dat verliep in de nacht van vrijdag op zaterdag. De eerdere wapenstilstand werd eenzijdig door het Syrische leger uitgeroepen, maar kreeg later bijval van het Vrije Syrische Leger. 

Rebellengroepen lieten toen echter weten dat de wapenstilstand slechts enkele uren in acht werd genomen door het Syrische leger. Later meldde ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dat er gevochten werd in de omgeving van Damascus en Aleppo.

Regeringsleger

Het regeringsleger heeft in die periode het plaatsje Maydaa aangevallen en vrijwel geheel veroverd, meldt het Observatorium, dat de burgeroorlog in Syrië verslaat met hulp van activisten ter plaatse. Ook het Vrije Syrische Leger en rebellengroep Jaish al-Islam klaagden over de voortgang van de vijandelijkheden. Jaish-al-Islam had Maydaa, dat onder de rook van de hoofstad ligt, in handen, maar lijkt te zijn verdreven.

Zowel Rusland als de Verenigde Staten hebben dit jaar herhaaldelijk aangedrongen op een wapenstilstand in Syrië. Een nieuw bestand zou kunnen leiden tot hervatting van gesprekken in Genève tussen strijdende partijen onder leiding van de Verenigde Naties.

Aleppo

In Aleppo zijn zaterdag wederom vuurgevechten uitgebroken ondanks de verlenging van de wapenstilstand. Daarbij kwamen 38 burgers, onder wie veertien kinderen en dertien vrouwen om het leven, aldus het Observatorium.

Het deel van de stad dat zaterdag werd bestookt is in handen van de regering. Het Syrische leger probeert al langer de hele stad te omsingelen en is de enige toegangsweg tot het deel van de stad dat in handen is van de rebellen tot een kilometer genaderd. De 250.000 tot 300.000 mensen in die delen van de stad dreigen van de buitenwereld te worden afgesloten.

De rebellen in Aleppo werden zaterdag op hun beurt weer vanuit de lucht bestookt. Daarbij kwamen zeker vijf mensen om, aldus het Observatorium.

Lees meer over:
Tip de redactie