Zeker 48 mensen zijn omgekomen door luchtaanvallen in Syrië op de laatste dag van het tijdelijke bestand. De wapenstilstand werd woensdag uitgeroepen door het Syrische leger.

Zeker 23 mensen kwamen om in de westelijke provincie Idlib, melden getuigen en het activistische Syrische Observatorium voor Mensenrechten. In Aleppo kwamen zeker 25 mensen om het leven.

In de provincie Idlib en de gelijknamige hoofdstad zijn vooral rebellen actief, waaronder de terreurgroep al-Nusra Front. Nusra Front is de Syrische afdeling van al-Qaeda.

Onder meer de plaats Darkush bij de Turkse grens is onder vuur genomen. Het is niet duidelijk of de aanvallen zijn uitgevoerd door het Syrische leger of het Russische leger dat president Bashar al-Assad bijstaat.

Rebellen

Aleppo is in handen van het Syrische leger. Rebellen hebben de stad bestookt met mortiergranaten. Volgens getuigen zijn in beide aanvallen burgerdoelen onder vuur genomen, mogelijk uit wraak voor de luchtaanvallen.

Het Syrische leger riep woensdag een staakt-het-vuren van 72 uur uit, maar getuigen en het observatorium zeggen dat de militairen zich daar zelf niet aan hielden.