Rusland en de VS willen hun militaire operaties in Syrië beter op elkaar gaan afstemmen. Dat hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse collega Barack Obama elkaar woensdag laten weten.

De twee leiders spraken elkaar per telefoon, maakte het Kremln bekend.

Poetin, die het initiatief had genomen voor het onderhoud, drong er volgens het Kremlin bij Obama op aan de "gematigde" Syrische oppositie duidelijker te onderscheiden van het Nusra-Front en andere "extremistische" groeperingen. Rusland beschouwt het Nusra-Front, de Syrische tak van al-Qaeda, als een terreurgroep.

Rusland is een van de belangrijkste steunpilaren van de Syrische president Bashar al-Assad. De VS willen juist dat Assad het veld ruimt en steunen de oppositie. De beide grootmachten beloofden al meermalen nauwer te overleggen over hun ingrijpen in Syrië, maar daarvan kwam tot dusver weinig terecht.

Staakt-het-vuren

Het Syrische leger heeft het woensdag afgekondigde driedaagse staakt-het-vuren hooguit enkele uren in acht genomen. Die beschuldiging hebben verschillende rebellengroepen uitgesproken. 

Ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat de strijd in de omgeving van Damascus en Aleppo gewoon doorgaat.

Het regeringsleger heeft het plaatsje Maydaa woensdag aangevallen en vrijwel geheel veroverd, meldt het Observatorium, dat de burgeroorlog in Syrië verslaat met hulp van activisten ter plaatse.

Ook het Vrije Syrische Leger en Jaish al-Islam klagen over de voortgang van de vijandelijkheden. Jaish-al-Islam had Maydaa, dat onder de rook van de hoofstad ligt, in handen, maar lijkt nu te zijn verdreven.

Terroristen

Volgens de staatspers heeft het leger slechts "terroristen" uit het gebied verdreven.

"Het regime heeft dit alleen maar aangekondigd om aan de internationale druk te ontsnappen", zei Mohammed Alloush, die beide strijdgroepen vertegenwoordigt, over de wapenstilstand. "Te velde is volgens mij niets veranderd." Volgens het Observatorium voert het leger ook bombardementen uit in de provincie Aleppo.

Vredesoverleg

Het eenzijdig afgekondigde bestand zou volgens het leger gelden tot het aanbreken van zaterdag 9 juli. In februari legde het leger ook al eens de wapens neer, maar de strijd tegen "terroristen" moest volgens de regering doorgaan. Omdat Damascus vrijwel iedere opstandeling als terrorist aanmerkt was het bestand geen lang leven beschoren.

Een nieuw staakt-het-vuren zou kunnen leiden tot hervatting van het vredesoverleg in Genève onder leiding van de Verenigde Naties.