De Syrische regering heeft met ingang van woensdag drie dagen van wapenstilstand afgekondigd. Het eenzijdig bestand duurt tot het aanbreken van zaterdag 9 juli. 

Het opperbevel van de strijdkrachten heeft dit woensdag bekendgemaakt, volgens staatspersbureau SANA. Het Vrije Syrische Leger stemde later op woensdag in met het bestand.

Zowel Rusland als de Verenigde Staten hebben dit jaar herhaaldelijk aangedrongen op een wapenstilstand. Een nieuw bestand zou kunnen leiden tot hervatting van gesprekken in Genève tussen strijdende partijen onder leiding van de Verenigde Naties.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is erg blij met het besluit van het Syrische leger. Hij hoopt dat de wapenstilstand een voorbode is voor nieuwe oplossingen. Ook zei Kerry dat er al gesprekken gaande zijn om de wapenstilstand te verlengen.

Woensdag werden ondanks de wapenstilstand toch gevechten en luchtaanvallen gemeld. Het Syrische leger viel het dorp Maydaa aan ten oosten van Damascus, dat in handen is van rebellengroep Jaish al Islam.

Ook in gebieden rond Aleppo werden vuurgevechten gemeld aan zowel de kant van het Syrische leger als rebellengroeperingen.

Onderhandelingen

Hoewel de onderhandelingen over vrede in Syrië al een tijd lang gaande zijn, blijft vrede ver weg. De strijdende partijen vinden maar geen gezamenlijke oplossing voor de inmiddels ruim vijf jaar durende oorlog.

De Syrische oppositie stelt net als de regering als eis dat ze betrokken worden bij een mogelijke overgangsregering en de meer islamitische groeperingen geloven niet onderhandelen en zijn voor het uitvechten van het conflict.

Assads versie van vrede is een nationale eenheidsregering waarvan hij nog steeds de leider is, terwijl de burgeroorlog nu juist begon met opstanden tegen zijn bewind.

De laatste keer dat een wapenstilstand werd afgekondigd, op 16 juni, werd het bestand enkele uren nadat het staakt-het-vuren was ingegaan, al geschonden.