VN-gezant ziet binnen korte tijd geen vrede in Syrië

De speciale VN-gezant voor Syrië vreest dat de vredesgesprekken over Syrië niet voor 1 augustus kunnnen worden hervat. De standpunten van alle partijen liggen nog te ver uit elkaar voor constructieve onderhandelingen.

De partijen hadden zich voorgenomen om vóór 1 augustus de gesprekken voort te zetten.

Eind april werden de onderhandelingen tussen de Syrische regering en de oppositie afgebroken omdat de regeringstroepen, gesteund door de Russen, de aanval op de rebellen intensiveerden.

VN-gezant Steffan de Mistura deed zijn uitspraken woensdag aan een aantal journalisten, meldt persbureau APWel vinden er achter de schermen veel 'diplomatieke gesprekken' meldt De Mistura.

Er was na intensieve onderhandelingen onder leiding van de VN wel een wapenstilstand bekrachtigd. Dit bestand hield echter maar een paar weken stand, waarna gevechten weer werden hervat.

Hulpgoederen

Een konvooi met hulpgoederen heeft woensdag ook de laatste twee belegerde en jarenlang van hulp verstoken voorsteden van Damascus bereikt. De geslaagde missie om Zamalka en Irbin van hulp te voorzien is een "behoorlijke mijlpaal", zei speciaal gezant De Mistura.

De hulp is een voorwaarde die de Syrische oppositie had verbonden aan hervatting van het vredesoverleg.

De twee voorsteden zagen woensdag een colonne van 37 vrachtwagens met voedsel, geneesmiddelen en andere eerste levensbehoeften binnenrijden. Het konvooi is berekend op 20.000 mensen, liet het Rode Kruis weten.

Zamalka en Irbin werden sinds november 2012 belegerd door Syrische regeringstroepen. De inwoners moesten lang op hulp wachten door getouwtrek tussen de regering en de VN over het aantal behoeftige burgers dat zich er ophield. De VN wilden goederen voor tweemaal zoveel mensen naar de beide plaatsen brengen.

Lees meer over:
Tip de redactie