Bij aanslagen op verschillende plekken in Syrië zijn maandag zeker 153 doden gevallen.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. 

Zeker tweehonderd andere mensen raakten gewond. Zeven explosies vonden plaats in de stad Jableh, daarbij kwamen 53 mensen om. Bij drie explosies in de stad Tartous kwamen 48 mensen om het leven. Een van de aanslagen in Jableh zou volgens de Syrische staatstelevisie vlak bij een ziekenhuis van de regering hebben plaatsgevonden.

Beide steden liggen aan de Syrische kust en zijn, volgens het Observatorium, tot dusver redelijk gespaard gebleven in de oorlog. Zowel Tartous als Jableh worden gecontroleerd door het regeringsleger van president Bashar al-Assad.

De Syrische minister van Binnenlandse Zaken heeft de aanslagen inmiddels bevestigd, maar hij spreekt van een lager aantal doden. Volgens hem kwamen 78 mensen om.

Video: 'Ruim honderd doden door aanslagen in Syrië'

'Ruim honderd doden door aanslagen in kustplaatsen Syrië'
'Ruim honderd doden door aanslagen in kustplaatsen Syrië'

Islamitische Staat

De aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat. Volgens het persbureau Amaq, dat in handen is van IS, zouden de aanslagen gericht zijn op bijeenkomsten van alevieten, de minderheidsgroep waartoe president Assad behoort. 

Eerder op de ochtend eiste de terreurorganisatie ook een aanslag in het Jemenitische Aden op. Daarbij kwamen zeker 45 mensen om het leven.

Burgeroorlog

De oorlog in Syrië speelt al langer dan vijf jaar en tot dusver hebben vredesonderhandelingen weinig opgeleverd. 

De burgeroorlog brak uit in 2011 en heeft minstens 260.000 mensen het leven gekost. In 2011 had Syrië naar schatting 23 miljoen inwoners. De helft is inmiddels omgekomen, ontheemd, gevlucht of verdwenen.

De afgelopen weken is het geweld in het land weer opgelaaid, terwijl regeringsleiders van verschillende landen tevergeefs proberen de eerder overeengekomen wapenstilstand nieuw leven in te blazen.

De kustregio waar de aanslagen plaatsvonden is ook het gebied waar vanuit het Russische leger opereert. Een woordevoerder van het Kremlin laat maandag in een reactie weten dat het toegenomen geweld vraagt om urgente en noodzakelijke stappen in de vredesonderhandelingen.