De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault meldt dinsdag dat er gestreefd wordt om de vredesgesprekken over Syrië vanaf juni in Genève weer op te pakken.

Dat is een van de uitkomsten van gesprekken die dinsdag plaatsvonden in Wenen. Daar werd een bijeenkomst gehouden van de International Syria Support Group.

"De doelstelling blijft het politieke proces. Wij willen dat VN-gezant Staffan de Mistura de onderhandelaars zo snel mogelijk bij elkaar krijgt", aldus Ayrault. "We streven ernaar dat de gesprekken weer in juni starten."

De Syrische burgeroorlog brak uit in 2011 en heeft minstens 260.000 mensen het leven gekost. In 2011 had Syrië naar schatting 23 miljoen inwoners. De helft is inmiddels omgekomen, ontheemd, gevlucht of verdwenen. 

Wapenstilstand

De eerdere pogingen in Genève een aantal strijdende partijen tot vrede te bewegen, zijn mislukt. De partijen besloten in Wenen om zich volledig in te zetten voor een wapenstilstand in het hele land. Elke partij die zich niet houdt aan de voorwaarden van een wapenstilstand, zal ook niet meer de bescherming van het staakt-het-vuren krijgen, aldus de International Syria Support Group.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders benadrukte dat de huidige afspraken verre van ideaal zijn, maar dat er geen andere opties op tafel liggen. "Het staakt-het-vuren dient voor het hele land te gelden, dat geldt ook voor de humanitaire toegang", aldus de minister.

Ook moet het Syrische regime volgens Koenders hulpverleners niet langer het werk onmogelijk maken. "Het regime moet stoppen met het schenden van de basisprincipes van het internationaal recht: het recht op noodhulp en medische neutraliteit moet worden gerespecteerd."

Ook moet er meer humanitaire hulp aan de slachtoffers worden geleverd, vinden de partijen in Genève.

Om de strijd te bezweren worden er sinds eind vorige maand weer plaatselijk afspraken gemaakt over het staken van de gevechten. Dat begon in de omgeving van de hoofdstad Damascus en vervolgens kwamen er bestanden in het noorden van de kustprovincie Latakia en in Aleppo.

Oplossingen

Ook de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir uitte zijn zorgen over de wapenstilstand in het land. Als de Syrische president Bashar al-Assad zich niet snel gaat inzetten voor een duurzame wapenstilstand in zijn land, wordt het tijd naar ''alternatieve'' oplossingen te kijken, zei al-Jubeir.

Al-Jubeir zei dat zijn regering het al veel langer tijd vindt voor een 'plan B'. ''De keuze over een alternatief plan, de keuze om de militaire steun aan de oppositie op te voeren, is geheel aan het regime van Bashar'', zei de Saudische minister. ''Als zij niet reageren op de verdragen van de internationale gemeenschap, zullen we kijken wat we verder kunnen doen.''

Gevechten

In Damascus vonden er de laatste dagen ook weer gevechten plaats. De gevechten tussen jihadisten hebben aan meer dan vijftig mensen het leven gekost, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De gevechten tussen Jaish al-Islam, dat deel uitmaakt van het Hoge Onderhandelingscomité van de verenigde oppositie, en twee andere groepen vonden maandag plaats. Aan welke zijde de meeste doden vielen, liet het Observatorium in het midden.

Jaish al-Islam is sinds eind april verwikkeld in gevechten met Failaq al-Rahman en het Fustat-leger.