Bij de verovering door jihadisten van een strategisch belangrijk dorp ten zuiden van het Syrische Aleppo zijn 73 mensen om het leven gekomen. 

Dit meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag.

De extremisten, waaronder het aan al-Qaeda gelinkte Nusra Front, lanceerden donderdag een aanval op regeringstroepen in het dorp Khan Touman. Bronnen gelieerd aan de islamistische alliantie, die niet betrokken is bij vredesbesprekingen, meldden dat het dorp is ingenomen. De regering Assad ontkent dat echter. 

De plaats is belangrijk vanwege de ligging bij de snelweg Damascus-Aleppo.

Aan de kant van de jihadisten zouden er 43 mensen zijn omgekomen. Bij het Syrische leger vielen er dertig doden.

In de nachtelijke uren werd hevig gevochten. Strijders van het Syrisch bevrijdingsleger, die vooral de president tot aftreden willen dwingen, deden niet mee aan de aanval op het dorp.

Aleppo

Woensdag werd er een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren voor Aleppo dat donderdag inging. 

In de afgelopen tien dagen zijn er meer dan 250 doden gevallen in Aleppo en kwamen onder meer ziekenhuizen onder vuur te liggen. 

Vluchtelingenkamp

Het Syrische leger ontkent achter de aanval te zitten op een vluchtelingenkamp, die donderdag aan zeker 28 mensen het leven kostte. De ontkenning werd vrijdag verspreid door de Syrische staatstelevisie.

''De berichten dat de Syrische luchtmacht een kamp voor ontheemden op het platteland van Idlib heeft aangevallen zijn compleet onjuist'', aldus de verklaring van het leger. Het gebied waar het kamp staat, in de provincie Idlib, is in handen van rebellen.

Ook Rusland, een van de weinige bondgenoten van de Syrische regering, ontkende donderdag iets met de bombardementen te maken te hebben. Gezien de beelden van de verwoesting in het kamp is het ook mogelijk dat strijders van het extremistische Jabhat al-Nusra het kamp hebben bestookt, al dan niet opzettelijk, aldus het Russische leger.

De luchtaanvallen leidde tot felle veroordelingen, onder meer uit Frankrijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs riep vrijdag op tot een onderzoek naar een "weerzinwekkende en onacceptabele daad die mogelijk als oorlogsmisdaad of een misdaad tegen de menselijkheid kan worden betiteld", aldus de verklaring van het ministerie.